Cultura 19/09/2014

Antoni Pladevall guanya el Prudenci Bertrana de novel·la

Manuel Forcano, Francesc Puigpelat i Marta Rovira, els altres Premis Literaris de Girona

Josep Pastells
3 min

GironaL’osonenc Antoni Pladevall va rebre ahir a la nit el principal guardó dels Premis Literaris de Girona, el Prudenci Bertrana de novel·la -dotat amb 30.000 euros-, gràcies a unes memòries literaturitzades de la seva infantesa. El dia que vaig fer vuit anys, que serà publicat per Columna, conté una trentena d’estampes que dibuixen “aquell nen que va ser pesat per l’avi amb la mateixa bàscula amb què pesava les patates i el blat”, va explicar Pladevall. El record d’aquell instant en què l’avi va assignar-li “un pes físic i emocional” desencadena una sèrie d’evocacions que el duen dels vuit als quinze anys i contenen imatges tan inesborrables com la matança despietada de 42 escorpins, la iaia arrossegada pel corrent riu avall després de caure d’una passarel·la, l’esclafament a cops de puny d’un ratolí que se li enfilava pel camal dels pantalons, l’avi ferit de mort o el pare sent víctima d’un atac d’ira desproporcionada. Entre la fascinació i la vergonya, entre la il·lusió i la pau, Antoni Pladevall poua records intensos i punyents que li permeten constatar que, malgrat que aquell nen ja no hi és, Pavese tenia raó quan va dir que recordar una cosa equival a veure-la per primera vegada.

El barceloní Manuel Forcano va afegir ahir al seu currículum el premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 2.400 euros i publicat per Proa. Ciència exacta parteix de la tercera llei de Newton -“Sempre que un cos exerceix una força sobre un altre, aquest segon cos exerceix una força igual i de sentit contrari sobre el primer”- i la utilitza com a metàfora amorosa. Forcano va revelar que l’obra parla d’amor, desamor, desig i desdesig. El llibre consta d’una quarantena de poemes que poden entendre’s com una seqüència de reflexions, emocions i records.

Una Transició poc democràtica

El premi Carles Rahola d’assaig va ser per a La Transició franquista, obra de la banyolina Marta Rovira Martínez, que, a més de rebre 6.000 euros, publicarà el seu estudi amb l’Editorial Pòrtic. “No es pot parlar de transició democràtica, sinó, en tot cas, de transició a la democràcia”, opina Rovira. “Tot plegat no és res més que una gran operació política de memòria, fins al punt que la Transició s’explica sense contradir el franquisme”, lamenta.

Al balaguerí Francesc Puigpelat la via shakespeariana continua donant-li bons resultats. Després d’El retorn de Macbeth ha escrit Romeu i Julieta. Segona part, la novel·la amb què ha obtingut el Ramon Muntaner de literatura juvenil: 6.000 euros i la publicació amb Estrella Polar. “Un dia la meva dona parlava amb una amiga que li va dir que, posats a fer segones parts, per què no m’atrevia amb Romeu i Julieta. Jo vaig respondre en broma que si de cas podia fer-ne una versió zombi. Després de pensar-hi uns dies la vaig tenir enllestida en tres setmanes”, va comentar Puigpelat. L’obra no és gens sangonosa, adverteix. “Un dels moments culminants en escriure-la va ser posar el títol de la quarta part: El divorci de Romeu i Julieta ”.

Els altres dos guardons de la nit van ser per a Lluís Gavaldà, que va rebre el Cerverí de lletra de cançó, per Me’n vaig, i per a l’Associació d’Editorials Independents, que va obtenir el premi Lletra a la millor iniciativa digital sobre literatura catalana, dotat amb 1.200 euros, per la plataforma Llegir en Català. Durant la vetllada es va retre homenatge a Modest Prats, que va morir fa mig any i va ser un dels principals impulsors del premi Bertrana.

stats