Cultura 03/02/2013

Cinema català, el mapa i el territori

Joel Joan I La Junta De L'acadèmia Del Cinema
2 min
Cinema català, el mapa i el territori

Als membres de l'Acadèmia del Cinema Català una de les preguntes que més ens plantegen sovint és: "Com establiu si una pel·lícula és catalana o no ho és?" Durant els anys 80 i 90 hi va haver, en alguns cercles, la idea que les pel·lícules catalanes eren exclusivament les parlades en català. Amb tot el respecte per als partidaris d'aquesta idea, des del primer moment a l'Acadèmia vam convenir que eren catalanes totes les pel·lícules de producció catalana (com a mínim, un 20% de la producció), independentment de la llengua en què estiguessin rodades i fossin projectades. Tan catalana és per a l'Acadèmia una pel·lícula parlada en català com en castellà, anglès, alemany, italià, urdú o qualsevol altre idioma.

Al costat del 20% de producció catalana, l'Acadèmia també exigeix un mínim de professionals catalans que hagin participat en la pel·lícula en qüestió. Hi apliquem un sistema de puntuació simple i pràctic: el productor català hi aporta dos punts, el guionista dos punts més, el director també dos punts i la resta de professionals, un punt. Per considerar una pel·lícula com a catalana ha de comptar amb sis punts. En un film català és imprescindible que professionals catalans hi hagin aportat el seu talent.

Cada dia més, els professionals catalans treballen en produccions d'arreu del món i des de l'Acadèmia vam creure que calia donar-los l'oportunitat de participar als premis Gaudí. Per aquesta raó, vam introduir a les bases dels Gaudí que, si dos acadèmics ho sol·licitaven, el professional català en qüestió podia competir als Gaudí en la seva modalitat: actor principal, guionista, etc.

Malgrat l'estat actual de l'economia, el cinema català viu uns temps espectacularment rics i intensos gràcies, sobretot, a la immensa força creativa, una acusada sensibilitat i l'experiència cada cop més consolidada dels seus professionals. El cinema és art i espectacle. Amb els temps que corren, també és una heroïcitat. L'Acadèmia s'ha compromès a premiar, encoratjar i difondre arreu el talent de tots aquests homes i dones tenaços que construeixen, dia a dia, el nostre cinema. Visca el cinema!

stats