LITERATURA
Cultura 02/06/2012

És hora d'actualitzar Tísner, Calders i Sales

Avel·lí Artís Gener Tísner, Pere Calders i Joan Sales van néixer l'any 1912. Un segle després l'Any Sales Calders Tísner té la intenció d'homenatjar els tres escriptors i trobar nous lectors de la seva obra.

Jordi Nopca
2 min
És hora d'actualitzar Tísner, Calders i Sales

BARCELONA."Haver nascut el mateix any no és l'única característica que comparteixen Tísner, Calders i Sales -explicava ahir al migdia la comissària, Laura Borràs-. Tots tres van donar la seva visió de la Guerra Civil a través de la literatura, i tots tres ho van fer des del bàndol dels vençuts. A més, tots tres es van exiliar, encara que cadascun ho visqués amb la seva particular idiosincràsia". Borràs ha plantejat una programació que vol ser "omnicomprensiva": aquesta voluntat "d'arribar a tothom, des de les escoles a l'acadèmia", va ser remarcada pel tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i encara va ser referida un cop més pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va dir que els homenatges "serveixen per honorar la feina feta però sobretot per actualitzar els autors".

La triple celebració començarà amb l'acte institucional del 6 de juny al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. A partir de llavors es recordarà els tres escriptors a partir d'un centenar d'activitats, des de taules rodones, exposicions i conferències fins a la presència a les escoles i el contacte amb la xarxa. "El portal web de l'any literari mostra, a més de la biografia i la bibliografia de cada autor, galeries d'imatges, lectures de fragments de les obres, un recorregut pels llocs on han estat concebudes les principals fites de cada autor i un calendari detallat d'activitats", deia Borràs, que va recordar també que els tres escriptors tenen el seu perfil a Twitter i una pàgina personal a Facebook.

La polèmica final

De les activitats confirmades destaca el cicle de conferències Escriure en temps difícils , que es farà durant el juny i el juliol a l'Ateneu Barcelonès, la jornada d'anàlisi que el Museu d'Història de Barcelona dedicarà el 9 d'octubre als "tres llibres de guerra" dels autors, la taula rodona sobre el model lingüístic de Sales, Calders i Tísner (Institut d'Estudis Catalans, 24 d'octubre), el generós cicle de conferències programat per Òmnium Gironès -entre setembre i desembre- i un acte al TNC encara per confirmar en què s'adaptaran textos dels tres escriptors.

Cent anys després del naixement dels autors, la seva obra té una presència desigual a les llibreries. De Calders se n'han reeditat Tots els contes , i de Tísner, Paraules d'Opòton el vell , totes dues a La Butxaca. Club Editor acaba de reeditar Incerta glòria i El vent de la nit , i anuncia, per a l'any que ve, una novel·la inèdita de Sales. L'editora i néta de l'escriptor, Maria Bohigas, va replicar Mascarell sobre l'absència d'alguns dels títols dels autors: "En les circumstàncies actuals no corre la sang però ens quedem sense aire. La política cultural dels últims 30 anys no ha tingut gens en compte la literatura escrita en català".

stats