CRÍTICATV
Efímers 09/09/2014

La diversitat catalana segons ‘Informe semanal’

i
Mònica Planas
2 min

Dissabte gairebé a la matinada el clàssic de TVE Informe semanal emetia un reportatge d’escassos dotze minuts sobre “la diversitat catalana”. El títol no pot ser més tòpic. Recaure a explicar que tots els catalans no som idèntics és una obsessió que ve de lluny. Em pregunto si els d’Extremadura o els de Castella i Lleó han hagut de veure mai un reportatge on s’especifiqui que no tots opinen el mateix.

Aquest Informe semanal retratava una diversitat de només dues cares: els independentistes i els de Societat Civil Catalana (SCC). I semblava que fossin bàndols amb el mateix suport popular. El reportatge no parlava en cap moment d’estadístiques, d’estimació de vot o de la representació parlamentària que dóna suport a cada postura. Tampoc feien servir imatges d’arxiu d’anteriors Diades. Això sí, mostraven unes boniques escenes de debat serè en un xiringuito de platja i en un agradable jardí. Converses que es notaven incòmodes, forçades pel reportatge i una mica ficcionades. Una posada en escena teatral.

El president de Freixenet, el Sr. José Luis Bonet, hi apareixia parlant de “la problemática ” actual i tranquil·litzant l’audiència explicant que ell (presentat com un home poderós) no veia possible que s’arribés a assolir la independència. També van entrevistar un empresari turístic explicant els riscos i el patiment que generaria a la ciutadania una Catalunya fora de l’espai Schengen. Després vam saber que també era integrant de SCC. Els testimonis de l’associació unionista lamentaven l’existència d’una ciutadania catalana desinformada, en risc imminent de decadència econòmica i una majoria silenciosa que té por. Ara bé, no vam sentir cap independentista ni especialista destacant algun avantatge de la sobirania de Catalunya per compensar.

A l’hora d’explicar les manifestacions de la Diada, la veu en off prenia una distància molt subtil amb una d’elles. Deia que els independentistes “ van a representar una V humana que plasma, dicen, la idea de voluntad, vía, votar y victoria ”. Aquest “ dicen ” deixava clara una distància narrativa amb els participants. En canvi, a l’hora d’explicar la convocatòria alternativa dels unionistes explicaven: “ Han elegido Tarragona, capital de la Hispania citerior, para evidenciar los lazos con España ”. Aquí, el “ dicen ” havia desaparegut. No calia. Tendenciositat i propaganda al marge, és curiós que TVE fingeixi aquesta transparència informativa en el debat entre el sí i el no. Dedicant dotze minuts de matinada a un tema clau de l’actualitat deuen considerar que la tele pública ja ha complert.

stats