SERVEIS
Economia 29/10/2014

L’aigua pujarà un 2,5% a l’àrea metropolitana de Barcelona el 2015

La Caixa entrarà amb un 15% a la societat mixta de gestió amb Agbar i l’AMB

Xavier Grau
3 min

BarcelonaLa tarifa de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona pujarà un 2,47% l’any 2015. El ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar ahir inicialment les tarifes per a l’any vinent, que van tirar endavant gràcies als vots de CiU i el PSC. ERC es va abstenir, mentre que el PP, ICV-EUiA i Junts pel Papiol van votar en contra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nova tarifa serà d’aplicació als 23 municipis, incloent-hi la ciutat de Barcelona, que reben el servei de l’empresa mixta público-privada formada per Agbar i la mateixa AMB. Aquesta empresa, Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, és la mateixa que ha de pagar a la Generalitat 800 milions d’euros per les depuradores, a canvi de cobrar durant 30 anys el cànon de l’aigua.

L’increment de la tarifa, segons l’AMB, és el resultat d’aplicar la fórmula polinòmica de l’acord marc sobre el preu de l’aigua. El factor principal de l’increment tarifari és l’augment del preu de l’aigua en alta, fixat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter Llobregat (ATLL), que subministra l’aigua a les empreses distribuïdores. ACA-ATLL ha augmentat el preu en un 4,5%, de manera que l’1,55% d’augment tarifari de l’any 2015 depèn d’aquesta decisió.

Segons l’AMB, el 0,92% restant s’explica per l’increment de preus (IPC) de l’any -que suposa una alça del 0,4%-, l’augment del preu de l’energia elèctrica i del combustible, i el descens del consum d’aigua dels particulars, que el 2014 ha disminuït un 1%. També s’ha aprovat el pla d’inversions de 38,7 milions d’euros que Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua executarà l’any 2015 per fer millores en les instal·lacions metropolitanes del cicle integral de l’aigua.

Protestes

L’augment de tarifes va ser mal rebut tant pels grups que van votar en contra al ple com per la plataforma Aigua és Vida, que agrupa diferents entitats contràries a la privatització del servei. El líder d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, va justificar el vot en contra de les noves tarifes perquè l’augment quintuplica l’IPC i la formació ecosocialista considera que “l’aigua és un bé comú, un servei bàsic, i les tarifes no es poden convertir en un mecanisme per blindar els beneficis de les empreses mentre milers de famílies tenen problemes per poder-la pagar”.

Aigua és Vida, en un comunicat, va qualificar les noves tarifes de “frau a les famílies”. A més, aquesta plataforma va assegurar que la tarifa preveu costos que considera il·legítims de fins almenys 32,4 milions d’euros. Entre aquestes repercussions al rebut que la plataforma rebutja hi ha el cànon de coneixement, el cànon de proveïment i el de sanejament, així com altres conceptes com el de la pèrdua d’aigua. Tots plegats pugen a uns 29 milions d’euros, segons la plataforma, als quals s’hi ha de sumar la taxa municipal i l’IVA, que portaria la despesa tarifaria addicional fins a 32,4 milions.

Nou soci

D’altra banda, La Caixa, a través de Criteria CaixaHolding, comprarà ben aviat un 15% de la societat mixta de gestió, de la qual actualment Agbar té el 85% i l’AMB el 15%. L’operació de venda d’accions va rebre ahir el vistiplau del ple de l’AMB. Les accions que adquirirà Criteria són part del paquet d’Agbar, que reduirà el seu pes a la companyia del 85% al 70%.

Precisament Agbar, ara totalment participada per Suez, havia estat participada tradicionalment per La Caixa. L’operació pujarà a 50,55 milions d’euros i suposa l’entrada d’un soci financer metropolità a la companyia.

Unesa no veu urgent la pobresa energètica

El president d’Unesa -la patronal de les grans elèctriques-, Eduardo Montes, va dir ahir a Barcelona que “de totes les pobreses, l’energètica és possible que no sigui la més apressant”. Montes va defensar que s’ha de parlar de com combatre la pobresa en general. Una reflexió feta quan fa menys d’una setmana que el TC, a instàncies del govern Rajoy, va suspendre el decret català contra la pobresa energètica que prohibia tallar la llum o el gas a l’hivern a les persones amb pocs recursos. Ahir el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va defensar la impugnació del decret. La Taula del Tercer Sector va recordar que la pobresa energètica afecta al 15% de les famílies.

stats