ENERGIA
Economia 10/08/2014

Endesa deixarà de ser una multinacional energètica

La italiana Enel, principal accionista, absorbirà el negoci que l’empresa espanyola té a l’Amèrica Llatina

Xavier Grau
4 min
Francesco Starace, conseller delegat d’Enel.

BarcelonaMai s’ha sabut exactament qui va pronunciar primer la famosa frase “ antes alemana que catalana ” en referència a la disputa que Gas Natural i E.ON van tenir per quedar-se Endesa. En qualsevol cas, finalment ni una cosa ni l’altra: va ser la italiana Enel qui es va quedar l’antiga empresa pública. L’elèctrica espanyola era una de les empreses que en el seu dia es deien campions nacionals i, abans de la privatització, va començar la seva expansió a l’Amèrica Llatina. Una expansió que ha sigut molt rendible i que s’ha agrupat al voltant de la filial xilena Enersis. Doncs bé, sembla que ara el campió nacional reduirà la seva mida. Enel ja ha comunicat que vol controlar directament el negoci d’Endesa a l’Amèrica Llatina. És a dir, Endesa tornarà a ser una elèctrica absolutament estatal, que limitarà el seu negoci a Espanya -on té un pes especialment gran el negoci a Catalunya, heretat de l’antiga Fecsa-. Només tindrà una petita presència internacional a través de les activitats que manté a Portugal i el Marroc.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’operació, que s’hauria de formalitzar cap a finals d’any, no ha sigut gaire ben rebuda pel mercat ni els analistes. El plantejament d’Enel és el següent: a través d’Enel Energy Europe vol comprar a Endesa el seu negoci a l’Amèrica Llatina. El preu -segons diu la companyia italiana- es fixarà objectivament i haurà de passar el filtre dels consellers independents de la companyia, els catalans Miquel Roca i Alejandro Echevarría. Un cop feta aquesta operació, Endesa repartirà un dividend extraordinari als seus accionistes pel mateix import del que hagi pagat Enel pel negoci de l’Amèrica Llatina. Un autèntic joc de mans, ja que Enel serà qui més es beneficiarà d’aquest dividend extraordinari perquè té el 92% de l’elèctrica espanyola.

Un cop fet això, Endesa plantejaria una oferta pública de venda d’accions (OPV) per col·locar a la borsa fins al 30% del seu capital. Ara només hi ha un 8% del capital cotitzant lliurement a la borsa, ja que l’altre 92% està en mans d’Enel. L’operació li permetria possiblement tornar a l’Íbex-35, en què ara no pot entrar pel poc capital que cotitza al mercat. Amb els diners que ingressi amb l’OPV, que podria pujar a uns 4.500 milions -possiblement la sortida a la borsa més important de l’any-, Endesa reduiria el seu deute i, alhora, podria escometre un pla de noves compres i inversions al mercat intern per uns 4.000 milions.

Però l’operació deixa dubtes. La filial xilena Enersis suposa aproximadament un terç del valor d’Endesa, que té una capitalització borsària d’uns 30.000 milions. És a dir, sense el negoci de l’Amèrica Llatina, Endesa passarà a tenir un valor d’uns 20.000 milions. A més, la filial aporta també una bona quantitat d’ingressos i beneficis. Endesa va guanyar el primer semestre 765 milions d’euros. A Espanya i Portugal el benefici dels primers sis mesos de l’any va ser de 579 milions, mentre que a l’Amèrica Llatina va ser de 186 milions. En els dos mercats hi va haver caigudes importants. A Amèrica sobretot per la devaluació de les monedes locals. A Espanya per l’impacte regulador. La companyia calcula que la reforma elèctrica iniciada el 2012 ha suposat un impacte negatiu al resultat operatiu (ebitda) de 950 milions al primer semestre.

Socis espanyols

El govern de Mariano Rajoy encara no s’ha pronunciat obertament sobre la jugada plantejada per la italiana Enel -que està participada pel govern italià, amb aproximadament un 30% de manera directa i indirecta- però el ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, ha expressat el desig que a l’OPV de l’elèctrica hi entrin socis i inversors espanyols. Soria també ha dit que, encara que la majoria del capital sigui italià, el que és important és que l’activitat de la companyia sigui a Espanya.

El conseller delegat d’Enel, Francesco Starace, va intentar esvair dubtes el dia que va anunciar l’operació, notificada el 31 de juliol. En primer lloc, perquè Enel Energy Europe, la filial on es vol traspassar el negoci americà, tindrà la seu a Espanya. I en segon lloc va defensar aprimar Endesa perquè “podrà estar centrada a recuperar la península Ibèrica, un important mercat”.

Els mercats i analistes rebutgen l’operació

El mercat no sembla que hagi rebut amb alegria l’anunci d’Enel. La borsa ha caigut aquesta setmana i les accions d’Endesa no han anat millor al mercat continu. El 29 de juliol l’acció estava en màxims, a 29,425 euros. El 31 de juliol s’anunciava l’operació i el preu va anar caient fins a tancar divendres a 26,65 euros. Tampoc els analistes mostren entusiasme, tot i l’anunci d’Enel de convertir en dividend extraordinari tot el que rebi pel negoci americà. La primera analista a opinar després de saber-se l’operació va ser Antonella Bianchessi, de Citi, que recomana vendre les accions d’Endesa per la pèrdua d’ebitda i benefici que patirà l’empresa. Estima que d’un benefici net de 1.829 milions el 2014 es passarà a 803 milions el 2015 i a 739 el 2016. El Sabadell també recomana vendre. Miguel Ángel Pérez, consultor i membre del consell editorial d’ El Periódico de la Energía, ho diu clar: “Enel fa les Amèriques, es queda amb el 45% dels actius d’Endesa, nets, i liquida el 30% de la resta per sanejar el grup”. Per José Antonio Vázquez, president del Grup de Gestors Energètics, la venda no afavorirà les polítiques industrials vinculades al preu i la qualitat del subministrament elèctric a Espanya, ni el posicionament de l’Estat “en l’àmbit energètic d’altres països”.

stats