BARÇA
Esports 27/05/2013

Neymar ja és del Barça

El club fitxa l'astre brasiler després d'una feina que va començar el desembre del 2010

Toni Padilla
4 min

BarcelonaCas tancat. Neymar serà jugador del Barça durant les cinc temporades vinents i el seu nom ja se cita al costat dels de Ronaldinho, Romário o Rivaldo. El jove brasiler de 21 anys es converteix en la nineta dels ulls del president Sandro Rosell, que des de l'inici del seu mandat va entendre que calia fitxar aquest jugador com fos. Rosell, el gran artífex del fitxatge de Ronaldinho el 2003, tanca un cas similar 10 anys després amb l'esperança que el resultat sigui encara millor i Neymar sigui un dels pals de paller de l'equip durant més temporades que l'actual jugador de l'Atlético Mineiro.

La directiva i el cos tècnic del Barça feia dies que donaven per fet que Neymar seria blaugrana. Ara, fa poques setmanes el Madrid, que ja havia intentat fitxar el jugador brasiler el 2011, va aconseguir posar en estat d'alerta el club, i va provocar el viatge llampec de Rosell a Madrid per negociar el cas, però la directiva blaugrana ha guanyat la partida d'escacs als madridistes. Una partida llarga, complicada, en què ha tocat pagar més del previst, però també amb una recompensa que inicialment no formava part del pla original: donar un cop anímic al Reial Madrid, que haurà de remenar el mercat buscant un home que costi un munt de diners i sigui la gran arma de Florentino Pérez per aixecar la moral dels seus aficionats. Amb Neymar al Barça i Falcao camí de Mònaco, el Madrid lluitarà per Gareth Bale. Un jugador més car que el mateix Neymar.

Fitxar Neymar no ha estat senzill, ja que l'astre tenia un munt de satèl·lits al voltant que dificultaven avançar. El 2011 el Madrid va aconseguir convèncer bona part de l'entorn del jugador aprofitant que una empresa propietat de Ronaldo, l'exdavanter blanc, gestionava els drets d'imatge de Neymar. Però com ja va fer el 2003 amb Ronaldinho, Rosell s'ha sortit amb la seva derrotant altres ofertes econòmicament més potents. La clau, de nou, ha estat guanyar-se la confiança del jugador i la seva família. "Ha escollit amb el cor, ha escollit el club que més bé l'ajudarà pel seu estil", deia el pare del davanter, un home que els últims anys ha fet amistat amb Andre Cury, un dels noms claus en tota aquesta operació.

Quan el jugador va abandonar la seu del Santos passada la mitjanit de divendres, el Barça ja el tenia lligat, però Neymar va demanar anunciar-ho ell mateix un cop s'hagués acomiadat de l'afició del club on s'ha format. Però el jugador va decidir portar la contrària al seu pare i a alguns dels intermediaris en aquesta operació i va anunciar que serà blaugrana dissabte a les 11 de la nit, hora brasilera (3 de la matinada hora catalana), a través d'un missatge a Instagram que també va piular al Twitter. El Barça, que ja tenia llestes les notícies a la seva web, va trigar poc a donar la benvinguda al seu nou jugador en una hora tan poc atractiva com les 3.15 de la matinada: "El FC Barcelona ha arribat a un principi d'acord amb el Santos i amb Neymar per a la incorporació del jugador les pròximes 5 temporades", va piular el club.

Neymar va jugar ahir a Brasília el seu últim partit amb el Santos, amb llàgrimes als ulls. El jugador, gran protagonista de la cita jugada a l'estadi Mané Garrincha, va arribar a Brasília des de São Paulo, on va ser el testimoni del casament de Ganso, company d'aventures al Santos i un dels seus millors amics. Un cop va abandonar el casament, Neymar va fer públic a les xarxes socials que serà blaugrana, malgrat que poques hores abans el seu pare, en arribar a Brasília, havia dit que no es faria públic fins després del partit contra el Flamengo. Difícil de predir, Neymar va tornar a sorprendre a l'hora d'anunciar que serà company d'equip de Messi i Iniesta. "No puc esperar fins dilluns. La meva família i els meus amics ja coneixen la meva decisió. Dilluns firmaré el contracte amb el Barça", va escriure Neymar. Una informació que, de fet, no és del tot certa. Dilluns firmarà els papers per desvincular-se del Santos i el contracte amb el Barça se signarà a les oficines del club, quan Neymar pugui volar cap a terres catalanes.

Un serial molt llarg

El director de futbol del Barça, Raül Sanllehí, torna del Brasil amb la feina feta, després de fer valer davant la directiva del Santos els preacords firmats el 2012 amb el club. Uns preacords que van significar pagar 10 milions d'euros però que van deixar el Barça en una posició infinitament superior al Madrid, un club que ha enviat quatre emissaris aquests últims dies per intentar, a la desesperada, canviar el guió de la història. Sense sort.

Els primers informes sobre Neymar del Barça daten del 2009, quan va jugar amb la selecció sub-17 a Xile. Llavors el Madrid ja el coneixia, però Neymar només era una carpeta més als despatxos dels dos clubs. El 2010 Sandro Rosell va ser escollit president del Barça i va demanar a l'empresari Andre Cury que treballés de valent per guanyar-se la confiança del pare del jugador i el mateix Neymar. El Barça anava un pas per darrere de clubs com el Corinthians o el Madrid, que ja havien parlat amb el Santos d'un possible fitxatge. Però Cury va treballar bé durant els anys en què Neymar va passar de ser una jove promesa a ser una estrella, en debutar amb la selecció absoluta i guanyar la Copa Libertadores, amb un gol a la final contra el Peñarol. El cos tècnic, llavors entrenat per Guardiola, va donar el vistiplau per intentar fitxar el jugador.

El desembre del 2012 el Barça va golejar el Santos per 4-0 a Yokohama a la final del Mundial de Clubs. Llavors Neymar ja portava mesos fent declaracions en què insinuava que li agradava el Barça, i somiava a jugar amb Messi. Però després d'aquella final el Barça va tancar el primer preacord amb el club brasiler, pagant 10 milions per tenir una posició preferencial. En espera de la versió oficial, les xifres d'aquesta operació oscil·len entre els 25 i els 50 milions, ja que cal pagar al Santos i als diversos accionistes que també disposen de drets sobre Neymar: el grup DIS (40%) i l'empresa Teisa (5%). El Santos era propietari de tots els drets federatius sobre el jugador, motiu pel qual ara caldrà veure quin acord hi ha entre aquestes empreses i el Barça.

Neymar cobrarà uns set milions d'euros de sou cada any i generarà més beneficis al Barça, ja que té 12 contractes amb empreses en concepte de publicitat que generen més de 20 milions d'euros cada any. Una d'aquestes marques és Nike, la marca que vesteix el Barça i on va treballar Rosell quan era al Brasil.

stats