POLIESPORTIU
Esports 13/07/2013

El model esportiu català, en risc

El Consell de l'Esport Escolar de Barcelona pateix per les inspeccions fiscals

àlex Gozalbo
2 min
Els nens que practiquen algun esport a una escola o a un club ho tindran més difícil.

BarcelonaEl Consell de l'Esport Escolar de Barcelona (CEEB), un organisme que aglutina 478 escoles, clubs i associacions i 34.378 llicències, pateix per les conseqüències que tindran les inspeccions fiscals que han començat a patir les entitats esportives catalanes més modestes. "El model esportiu català és una referència arreu del món i amb aquesta situació corre el risc de desaparèixer. És un atac que pot acabar amb el teixit formatiu, ja que obliga les entitats més modestes a fer front a uns costos inabastables per regularitzar la seva situació", analitza Jaume Mora, president del CEEB.

"Si aquestes inspeccions no s'aturen, només podran fer esports els nens de les famílies que tinguin més recursos econòmics", adverteix Mora, que xifra en 700.000 els joves que practiquen alguna modalitat esportiva a Catalunya. "L'esport català està vivint un dels moments de més transcendència, ja que si les inspeccions fiscals no s'aturen, un dels àmbits socials amb més transcendència s'enfonsarà. La majoria dels clubs i les escoles deixaran de fer activitats esportives", diu el president, que xifra en almenys un 50% les entitats que es veurien obligades a desaparèixer.

"La problemàtica afecta la part més feble del teixit esportiu i no se soluciona allargant la moratòria, sinó que exigeix un canvi de la normativa existent", analitza Jaume Mora. "La majoria dels col·laboradors, que poden ser àrbitres o monitors, reben xifres molt petites i no té cap sentit que cotitzin igual que la resta. Estem parlant de gent que rep 20, 30 o 50 euros", afegeix.

"La gent no sé si és conscient del que aquesta problemàtica significa i del nombre de famílies que hi ha afectades d'una manera o d'una altra. Si l'afany és recaptatori, és absurd perquè la xifra de diners que després s'hauran d'invertir en polítiques integradores que puguin substituir els beneficis de l'esport de base serà molt més alta que la que aconsegueixen ingressar", assegura el president del CEEB.

Triatló a la Mar Bella

El Consell de l'Esport Escolar de Barcelona ha començat les gestions per transformar el poliesportiu de la Mar Bella en una seu internacional especialitzada en el triatló. La decisió, que implicaria la construcció d'una piscina i l'adequació d'algunes instal·lacions, asseguraria la sostenibilitat econòmica d'un recinte que actualment és deficitari. "El procés és lent, però pensem que pot funcionar i totes les respostes que estem rebent són molt positives", assegura Jaume Mora.

El CEEB va iniciar fa uns anys un procés per guanyar visibilitat i modernitzar les seves gestions, que ara es poden dur a terme a través de la seva pàgina web. A més, l'entitat hi col·labora amb els grans esdeveniments esportius que s'organitzen a Barcelona.

stats