POLIESPORTIU
Esports 03/09/2013

El somni trencat d'una gimnasta

La Federació Espanyola volia que Marina Fernández fingís que estava lesionada

Iu Andrés
2 min

SabadellLa gimnasta sabadellenca Marina Fernández, de 21 anys, no va saltar sobre la lona aquest cap de setmana amb les seves companyes a Kíev, on se celebrava el Mundial de gimnàstica rítmica. Les entrenadores de la selecció espanyola la van apartar de l'equip fa 15 dies per una errada comesa durant l'exercici de cintes i pilotes de l'últim campionat previ a la cita mundialista. El somni de la Marina s'esvaïa, però el pitjor encara havia d'arribar. Per burlar la normativa internacional, que obliga a competir les gimnastes que ja estan inscrites, les seleccionadores van intentar que la jove simulés una lesió.

La rocambolesca història comença a Sant Petersburg el 16 d'agost. "Vaig cometre una errada important", admet Fernández, i l'entrenadora li va comunicar que la deixava fora del Mundial, ja que no es podia arriscar a aquesta mena d'errors. El secretari tècnic de la Federació Espanyola, Sergio García, defensa la decisió. "Les entrenadores van fer la seva feina. Van deixar de confiar en ella", argumenta. I la gimnasta va ser apartada durant l'última setmana d'entrenaments a Madrid. Però en aquest punt la història s'enterboleix. "Com que ja hi estava inscrita, estava obligada a competir, i em van dir que hauria de signar un informe mèdic conforme estava lesionada", recorda la sabadellenca. El secretari tècnic de la Federació no ho desmenteix: "Li van comentar que si simulava una lesió viatjaria igualment amb les companyes a Kíev però no la faríem competir". Per tant, oficialment hauria viatjat lesionada.

Sergio García reconeix que no la podien reemplaçar amb tan poc temps, ja que feia un any que les noies es preparaven juntes. I explica que en aquestes cites esportives és habitual simular lesions. "Es tracta d'una estratègia per evitar que hagin de competir totes les gimnastes que hi estan inscrites", reconeix. En concret, l'estratègia consisteix a portar signat l'informe mèdic per eludir la normativa, però no entregar-lo fins a l'últim moment. D'aquesta manera, la gimnasta no hi participa, però podria fer-ho si calgués.

La Marina, però, es va negar a firmar l'informe. "Si no surto a competir, no hi vull anar", diu. Una actitud que el representant de la Federació li retreu: "Al final hi hem anat sense suplents i correm el risc que els passi alguna cosa a les competidores". El 16 de setembre les gimnastes estan convocades a Madrid i la Marina es retrobarà amb les companyes, les seleccionadores i els responsables de la Federació. El seu futur esportiu es decidirà llavors. Mentrestant, descansa a casa dels pares. Difícilment oblidarà aquest cop. Després de dos anys de preparació intensa i d'aparcar els estudis per poder entrenar cada dia, havia arribat el moment esperat. Finalment, però, conclou decebuda: "Elles han competit a Kíev, i jo sóc a casa".

stats