Publicitat
Publicitat

I el primer d'El Bulli Foundation

El projecte d'Enric Ruiz-Geli que acollirà El Bulli Foundation segueix evolucionant mesos després que s'hagi presentat. El compromís amb la sostenibilitat dóna les pautes de com seran els edificis.

"En sortir d'una reunió amb el Ferran, els companys de l'estudi em van preguntar si havíem quedat que les algues de l'hort d'algues que crearem són per menjar o si serviran per produir hidrogen", bromeja l'arquitecte Enric Ruiz-Geli sobre els paral·lelismes entre la cuina d'El Bulli i la seva arquitectura. Les afinitats van més enllà del sorprenent ús d'aquest gas que tots dos han fet en els seus camps respectius. Com a arquitecte, Ruiz-Geli manté el mateix compromís amb la innovació i l'avantguarda que Ferran Adrià en el terreny de la gastronomia.

De la mateixa manera que la tecnologia ha estat clau en les emocions que els plats de Ferran Adrià han transmès, a Ruiz-Geli li permet crear edificis empàtics amb l'entorn. Potser per aquest motiu el cuiner d'El Bulli el va seleccionar per crear els espais que convertiran el restaurant de la cala Montjoi en El Bulli Foundation, una factoria de pensament i creació al voltant de la cuina. Un arxiu multimèdia, un espai per fer brainstorming i un ideari, que farà de menjador, són els principals espais de l'aventura d'Adrià. Està previst que les obres comencin el febrer de l'any que ve, i que durin un any. Sense voler avançar més detalls, Ruiz-Geli revela que la construcció d'El Bulli Foundation i la pel·lícula sobre Ferran Adrià que està escrivint el guionista nord-americà David Wilson estaran molt relacionades.

Des que el projecte arquitectònic d'El Bulli Foundation va ser presentat el gener a Madrid en el marc de la cimera gastronòmica internacional Madrid Fusión, a Cloud9, l'estudi de Ruiz-Geli, no hi han deixat de treballar. El projecte ha evolucionat, però el que no ha canviat és la principal premissa que el regeix i que també condueix tots els projectes de Ruiz-Geli: la sostenibilitat. Conscient que l'arquitectura és la principal causa del canvi climàtic, Ruiz-Geli s'ha aliat amb la tecnologia més avançada per construir edificis sense emissions. El cas d'El Bulli Foundation és especialment delicat, ja que es troba al parc natural del cap de Creus. Així i tot, l'objectiu no és només construir un edifici net, sinó també vetllar per la biodiversitat del parc i afavorir-la. El soterrament dels cables elèctrics, la regulació de l'enllumenat públic, la instal·lació de nius, la regulació de la pesca i la recuperació del corall vermell són algunes de les iniciatives que Ruiz-Geli contempla dins el projecte d'El Bulli Foundation.

Una auditoria energètica a l'edifici actual i un escaneig del terreny on es construirà El Bulli Foundation van donar el tret de sortida al projecte. Pel que fa a l'edifici històric, a la cuina del qual s'hi seguirà treballant en aquesta nova etapa, l'objectiu és millorar la seva eficiència energètica. Si es revisa les mesures d'aïllament i s'instal·la cèl·lules fotovoltaiques a les teules es pot reduir el consum energètic en un 40%. També n'hi haurà, combinades amb vegetació, a la coberta de l'arxiu que es construirà al costat del que, fins avui, ha sigut un dels restaurants més famosos del món.

A més d'optimitzar-ne el consum, Ruiz-Geli vol explotar tots els recursos del lloc per produir energia neta. A més de l'energia solar, per abastar El Bulli Foundation s'utilitzarà la geotèrmica produïda per les roques del cap de Creus i la força de la tramuntana. Per això últim, s'instal·laran diversos molins microeòlics de dos metres d'altura dispersos arreu del recinte.

Edificis com coralls i esponges

Els nous edificis d'El Bulli Foundation s'aixecaran segons la informació obtinguda després d'escanejar el terreny amb un sofisticat escàner de partícules 3D que ha permès conèixer l'emissió de diòxid de carboni, la humitat relativa, la salinitat, la producció de fotosíntesi i la geotèrmia de la zona.

L'espai per fer brainstorming i l'ideari i el menjador d'El Bulli Foundation són els espais en què el disseny ha evolucionat més. El primer, enlloc de tenir un revestiment de ceràmica, tindrà els murs coberts de molsa i líquens. L'ideari ha vist reduït el nombre de pavellons que el componen. Finalment en tindrà quatre, inspirats en les esponges marines i relligats per una membrana que reproduirà el relleu del cap de Creus i filtrarà la llum natural. A les xemeneies també hi haurà cèl·lules fotovoltaiques per produir energia.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT