Interiorisme i decoració

Us heu trobat les plantes pansides? Així les podeu recuperar

La millor manera de recuperar les plantes després de les vacances passa, de fet, per haver fet una bona prevenció

6 min
1147472170

BarcelonaArribar a casa després d’uns dies de vacances, obrir finestres, sortir al balcó i adonar-nos que les nostres plantes estan ben pansides o seques. Les haurem de renovar? Doncs no necessàriament. Primer podem intentar fer un tractament de xoc per fer-les reviure, així que no les donem per perdudes d'entrada.

El que haurem de fer, a grans trets, és seguir cinc passos essencials que ens poden ajudar a fer reviscolar una planta seca: eliminar les tiges i flors pansides, avaluar per què està seca, tornar a hidratar a consciència i, més endavant, replantar amb un substrat nou. Però anem a pams.

El primer pas és fer un bon diagnòstic de com estan les plantes, ja que, principalment, ens podem trobar que han patit durant la nostra absència per dues circumstàncies ben diferents: o bé per manca d’aigua, o bé per excés. A partir d’aquí, actuarem en conseqüència i tenint present que, en bona part dels casos, aconseguirem que revisqui i sense esmerçar-hi grans esforços. Ara bé, tingueu present que aquesta reviscolada serà possible aconseguir-la en una ocasió i que, si pateix una segona deshidratació severa, és probable que no aconsegueixi recuperar-se. 

Un cop fet el diagnòstic, el que haurem de fer és eliminar les branques i fulles que estiguin més afectades, de manera que la planta no malgasti esforços i recursos per intentar alimentar aquestes parts malmeses. El més habitual és que la planta hagi patit per manca d’aigua, però hem de tenir presents altres aspectes, com si ha patit un excés d’exposició solar, fet que demanaria que la canviem temporalment d’ubicació per facilitar-li la recuperació. També farem bé de comprovar si la planta ha patit alguna plaga, ja que la falta de reg sovint la converteix en objectiu de diferents plagues. 

Rehidratació exprés o excés de reg

Si el problema ha sigut la manca d’aigua (veurem que hi ha un buit entre el substrat i les parets del test i que la terra està molt seca i les fulles marronoses o caigudes), caldrà fer una rehidratació exprés, que farem per immersió. Com explica Mercè Pasanau, vicepresidenta del Gremi de Floristes de Catalunya, per dur a terme aquesta tasca l’ideal és treure la planta del test i submergir-la en aigua tèbia durant una bona estona. Passat aquest temps, deixarem escórrer l’excés de reg abans de tornar a ubicar-la en el seu lloc original. A banda, eliminarem la capa superficial de terra per eliminar el substrat més sec que impedeix el pas d’aigua. Un cop fet aquest procés, podem ajudar en la recuperació adobant la planta amb algun complex vitamínic, a banda de rehidratar les fulles polvoritzant-hi aigua. Una hidratació de fulles que Pasanau recomana fer quan hi hagi sol, ja que "si les mullem quan plou, poden agafar un fong". "El que no faria –diu la florista– seria trasplantar-la, perquè primer cal que es recuperi i no volem sotmetre la planta a una nova situació d’estrés. Un cop agafi embranzida, aleshores es podria trasplantar. Però en primera instància, rehidratem i li oferim vitamines que li donaran impuls". En la mateixa línia, des del garden L’Aralia de Sant Boi de Llobregat, Marta Sebastià recorda: "En el cas que la nostra planta estigui seca la regarem abundantment, perquè al substrat sec li costa molt agafar novament la humitat. Ens podem valdre d’un cubell ple d’aigua on hi càpiga el test i regar-la per immersió. També podem fer servir un recipient amb aigua i deixar-hi la planta fins que l’aigua pugi per capilaritat, o bé utilitzar la regadora o la mànega. Seguidament valorarem en cada cas què més podem fer (com per exemple una petita poda, però això dependrà de l’espècie, l’afectació, l’epòca de l’any etc.)".

Si, per contra, el problema és que han patit un excés de reg, Mercè Pasanau reconeix que "és més complicat poder fer-hi res". Ens trobarem la terra amb verdet a la superfície i les fulles pansides i grogoses o amb taques marrons per l’atac de fongs. També és probable que les tiges estiguin toves i fràgils o que hi hagi senyals de podridura a les arrels. Un problema que té pitjor solució que l’anterior, però que també podem intentar resoldre. En aquest cas, haurem d’extreure la planta del test vigilant de no danyar les arrels. L’embolcallarem amb paper de cuina perquè absorbeixi l’excés d’aigua i, un cop estigui seca, la tornarem al test amb terra nova. Haurem d’esperar a tornar a regar-la fins que el substrat s’hagi assecat bé. 

Pel que fa a l’adob, des del garden L’Aralia recorden: "És important aplicar un fertilitzant equilibrat regularment. D’aquesta manera, tindrem plantes més sanes, més fortes i passarán millor aquest període crític. Per tant, si hem estat fora i no hem pogut abonar-les, és el moment de fer-ho novament".

La millor cura, la prevenció

El que està clar és que, amb les plantes, la millor cura és la prevenció. Si prenem unes senzilles mesures prèvies, aconseguirem que les plantes sobrevisquin amb normalitat la nostra absència. I en aquest sentit, és important saber com hem de regar les plantes durant les vacances i deixar planificada la seva hidratació per als dies que estarem fora. Des del garden L’Aralia Marta Sebastià recorda: "El reg és fonamental per garantir la supervivència de les nostres plantes durant l’estiu. Podem optar per instal·lar un reg automàtic a la terrassa o al jardí, utilitzar gels per mantenir la humitat del substrat o recórrer a l’ajut d’algú perquè regui". Si hem d’estar fora una setmana, probablement n’hi haurà prou amb deixar-les ben regades, però si tenim previst passar més de 10 dies fora de casa, caldrà preveure donar-los una humitat addicional, que en cap cas implica deixar-les en un bassal d’aigua que entri en contacte amb les arrels, ja que es podririen. Tampoc és bona idea deixar les plantes d’interior en una zona fosca i amb portes i finestres tancades, ja que necessiten que llum i aire es renovin. Sebastià aposta per "ressituar-les en un espai diàfan de la casa, però protegit del sol directe, com per exemple als patis interiors".

Així doncs, abans de marxar caldrà que fem uns moviments ben senzills, com retirar les fulles seques i fer un bon reg. Si parlem de plantes d’interior, la vicepresidenta del Gremi de Floristes de Catalunya recomana: "Agrupeu-les totes en una sala de la casa que tingui llum però no sol directe i que sigui més aviat fresca, amb una bona ventilació. Si les agrupeu, creeu un microclima i s’ajuden entre elles en termes d’humitat, de manera que poden aguantar ben bé 10 o 15 dies sense rec". Si són plantes que tenim en una terrassa, "també caldrà que les agrupeu i les poseu en un lloc on faci ombra, i en aquest cas sí que cal buscar algun sistema de reg, perquè 15 dies sense aigua a l’exterior són molts dies". Marta Sebastià afegeix que "podem protegir-les del sol més fort instal·lant una vela d’ombreig o un tendal, per exemple". Pel que fa a les plagues, diu Sebastià, "que són molt freqüents aquests mesos de calor, el més recomanable seria fer un tractament preventiu per evitar que pugons, caparretes, erugues i altres insectes ataquin les plantes".

Així, si en teniu oportunitat, instal·leu un sistema de reg, i si no, aposteu per sistemes més casolans, com l’ampolla plena d’aigua clavada a terra cap per avall amb un foradet al tap, que anirà alliberant aigua al substrat. També podeu optar per altres sistemes d’autoreg com regadores d’argila, cons de ceràmica, gel aïllant, escorça de pi o palla i grava. En tot cas, davant qualsevol dubte, el millor consell és que demaneu ajuda a la vostra florista de capçalera, que us podrà aconsellar i us ajudarà a entendre millor les necessitats de les vostres plantes. Com conclou Mercè Pasanau: "És important que ens mirem les plantes que tenim a casa, que les observem i sapiguem què necessiten. De vegades és només qüestió de sentit comú, com no posar un cactus al bany encara que ens pensem que hi fa bonic".

Viatjo molt, quina planta trio?

Si sou dels que viatgeu sovint però no voleu renunciar a tenir plantes a casa, Marta Sebastià, del garden L’Aralia, recorda: "La millor opció per no patir per les nostres plantes quan marxem de vacances és escollir plantes amb poques necessitats hídriques i adaptades a medis secs, les anomenades plantes xeròfiles. En són bons exemples les plantes suculentes, com les plantes crasses i els populars cactus. En trobarem espècies tant per a dins de casa com per a fora. També és molt interessant recórrer a les plantes de clima mediterrani, pròpies de la nostra zona, com per exemple el margalló, la murtra, el llentiscle o la ginesta, el romaní, l’espígol o la farigola".

stats