EL NOU PRESIDENT
Internacional 29/06/2012

La primera dama egípcia fuig del glamur de les seves antecessores

M. El Sheikh / D. Kirkpatrick
2 min
El dia a dia al poble humil al delta del Nil d'on és originari el nou president egipci, Mohammed Mursi.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIRE.Naglaa Ali Mahmud porta un vel islàmic que la cobreix fins als genolls, no va anar a la universitat i mai va prendre el nom del seu marit quan es va casar -perquè ho considera una convenció occidental que pocs egipcis segueixen-. També rebutja el títol de primera dama en favor d'un de més simple, el d'Um Ahmed, un sobrenom popular que la identifica com la mare de l'Ahmed , el seu fill gran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Egipte té un nou líder, Mohammed Mursi, el primer president dels Germans Musulmans. I també té una nova primera dama, Naglaa Ali Mahmud, de 50 anys, el perfil de la qual és tan ordinari com extraordinari pel fet que ocupi un càrrec tan important. Mahmud no pot ser més diferent que les seves predecessores, Suzanne Mubàrak i Jihan el-Sadat: distants, vestides segons la moda britànica, pentinades impecablement i amb estudis superiors.

Amb la seva imatge de dona ordinària, Mahmud simbolitza per a alguns el canvi democràtic que va prometre la revolució. En canvi, l'elit occidentalitzada egípcia la veu rústica i provinciana i tem que els islamistes siguin tots iguals.

Mahmud va assegurar fa uns dies al diari dels Germans Musulmans que sabia que no seria fàcil ser la dona del primer islamista cap d'estat a Egipte, que si opta per un paper actiu s'arrisca a ser comparada amb la dona de Mubàrak, però que si desapareix "diran que Mursi amaga la seva dona perquè és com pensen els islamistes", va dir.

Mahmud, com molts egipcis, no hauria pensat mai que podia arribar on és ara. Va créixer en un barri pobre del Caire i als 17 anys encara anava a l'institut quan es va casar amb el seu cosí, Mursi, que tenia 11 anys més que ella. Ell també s'havia criat en un poble humil al delta del Nil i va destacar en els estudis d'enginyeria a la Universitat del Caire.

Els estudis a Los Angeles

Tres dies després del casament, ell va marxar a Los Angeles per completar la llicenciatura a la Universitat de Califòrnia del Sud. Ella va acabar l'institut i va estudiar anglès al Caire. Un any i mig després de contreure matrimoni es va instal·lar amb el seu marit a Los Angeles, on va fer de voluntària a la Casa dels Estudiants Musulmans. Va ser a Los Angeles on ella i el seu marit van ser convidats a unir-se als Germans Musulmans.

Tot i que tenia temptacions de quedar-se als Estats Units, Mursi volia que els seus fills -en té cinc- creixessin a Egipte i és per això que va tornar al seu país el 1985 quan militar als Germans Musulmans -prohibits mentre Mubàrak va ser al poder- era un esport de risc. "No sé si et tornaré a veure", li va dir Mursi a la seva dona quan ell sortia de casa cap a una protesta contra el règim el 2006. "El pròxim cop podria ser a la presó de Tora", va concloure.

stats