TECNOLOGIA
Mèdia 09/11/2012

Windows 8, disponible en català des del primer dia

Microsoft convida els desenvolupadors d'aplicacions a crear-ne per a Windows 8, presentat ahir a Barcelona. El nou sistema operatiu, que trenca el model dels anteriors, parla català des del llançament.

Albert Castellví Roca
3 min
LA REINVENCIÓ DE WINDOWS
 Amb el llançament de Windows 8, Microsoft transforma totalment la imatge del seu sistema operatiu. La nova versió, que ahir es va presentar a Barcelona, inclou el català entre el ventall de llengües que porta instal·lades per defecte.

BARCELONA."Espero que cada cop sigui menys notícia que les coses es facin en català". Amb aquest desig obria ahir el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich, l'acte de presentació del nou sistema operatiu de Microsoft, Windows 8, a Barcelona. De moment, però, el fet que el català sigui una de les llengües amb què l'usuari pot relacionar-se amb els seus dispositius electrònics continua sent poc habitual, i per això el director general de Microsoft a Catalunya, Carlos Grau, es va esforçar a fer-ho palès: Windows 8, que es va posar a la venda el 26 d'octubre, incorpora "des del primer dia", entre les llengües instal·lades per defecte, el català, en una traducció supervisada pel centre de terminologia Termcat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però més enllà de l'aspecte lingüístic, Grau considera que amb aquesta nova versió del seu sistema operatiu, Microsoft "ha reinventat Windows". Efectivament, l'aspecte visual no té res a veure amb el de les versions anteriors: ha desaparegut la barra d'inici i la pantalla principal està plena de caselles de colors, quadrades i rectangulars, que donen accés als diferents programes i aplicacions que hi hagi instal·lat l'usuari: des del correu electrònic o l'agenda de contactes fins als mapes, les galeries fotogràfiques o el processador de textos.

A més, Windows 8 -i la seva versió per a mòbils, Windows Phone 8, que reprodueix un model calcat però adaptat a les pantalles dels telèfons- "ha trencat, per fi, la barrera entre la televisió, l'ordinador, la tauleta i el mòbil", ja que permet treballar sempre en el mateix entorn, independentment del suport que s'estigui fent servir en cada moment.

Segons el director d'Estratègia i Desenvolupament de Negoci de la companyia, Albert Esplugas, això fa que Windows 8 s'adapti tant als usos orientats a l'oci -per als quals, diu, l'entorn tàctil és especialment adequat- com als professionals -en què és necessari l'ús d'un teclat-. En aquest sentit, Esplugas va recordar que el paquet de programes que conformen Microsoft Office es pot fer servir a través d'un entorn que manté l'esquema tradicional de Windows, i que la nova versió del sistema -a diferència del que passa en altres sistemes operatius mòbils- continua sent multiusuari, de manera que tots els membres de la família poden utilitzar-lo sense que tothom tingui accés a tots els arxius.

Tot plegat ha facilitat que a l'entorn del Windows 8 hagin nascut aparells que estan a mig camí entre la tauleta i el portàtil -començant per la mateixa Surface de Microsoft-, i també suposa, en paraules de Grau, una "gran oportunitat per als desenvolupadors d'aplicacions", que poden arribar a un mercat de 1.300 milions d'ordinadors que treballen amb Windows a tot el món. Per això, diu, aquesta nova versió del sistema operatiu serà la que tindrà "més impacte" no només per a la companyia, sinó també per a la indústria tecnològica en general.

Entre l'oferta per a Windows 8, Microsoft espera que hi hagi una forta presència d'aplicacions creades a Catalunya, com ara la de TV3, que es va presentar ahir i que estarà disponible d'aquí pocs dies.

Per menys de 30 euros

El director de Windows a Espanya, Fernando Calvo, va assenyalar entre els punts a favor del nou sistema operatiu el fet que "està construït sobre Windows 7" i que, a més, malgrat ser "molt potent visualment", no requereix una capacitat de memòria especialment gran. En conseqüència, no és imprescindible comprar aparells nous per treballar amb Windows 8, ja que és compatible tant amb el hardware com amb el programari existent fins ara. Per això Grau va parlar del "baix cost" que tindrà per als usuaris l'adaptació al nou format, i va recordar que tothom que hagi adquirit en els últims mesos algun aparell amb sistema Windows ha rebut un cupó que li permetrà descarregar-ne la nova versió per 14,99 euros. La resta d'usuaris poden baixar-lo des de la web de Microsoft per 29,99 euros.

De moment, sembla que el nou Windows ha tingut una gran acceptació: en els primers tres dies des que es va posar a la venda es van comprar quatre milions de llicències d'ús arreu del món, cosa que suposa un ritme de vendes molt més elevat que el del seu predecessor, el Windows 7, que en el seu moment ja havia estat, també, el que més ràpidament havia penetrat en el mercat.

stats