Opinió 18/09/2014

Referèndum: el que m’agradaria (2)

i
Xavier Roig
3 min

Aquests dies posteriors a l’Onze de Setembre estem vivint una situació paradoxal: tothom reclama unitat però la majoria dels actors practiquen el partidisme. I no són únicament els polítics els que actuen d’aquesta manera. L’escenografia és la típica d’una societat farcida de massa gallets que volen sobresortir: parlen entre ells utilitzant uns mitjans de comunicació que s’hi presten.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Hem arribat on som sota l’estricta observança del món democràtic, que ens guaita expectant. Cap governant estranger opinarà sobre un afer intern espanyol -ni tan sols el primer ministre escocès-. Això és el que correspon. Però ningú no ha criticat amb arguments seriosos el procés català obertament. Uns han dit que no convé a Europa -ningú ho pot negar: com menys alteracions, millor-, mentre que d’altres no critiquen Rajoy pel simple fet que no voldrien estar en la seva pell. La realitat és que ningú es mullarà fins que “ el problema catalán ” esdevingui un afer internacional. La situació no trigarà gaire a presentar-se. L’experiència demostra que quan algú no fa la feina que li correspon, com és el cas del govern espanyol, algú altre l’acaba fent. Arribat aquest punt -aquell en què determinats actors internacionals hauran de fer-hi alguna cosa-, Catalunya ha de presentar-se immaculada. Ha d’haver arribat al límit de la situació sense haver perdut ni les formes ni, diguem-ho així, l’alegria. Ningú ha de poder dir que Catalunya ha faltat als principis més bàsics. El final del camí ha d’escenificar una lluita entre gent que defensa la radicalitat democràtica i els que defensen els seus interessos d’una manera tavernària. Entre educats i barroers. En aquest sentit, el comportament de Westminster ens dóna un gran avantatge a l’hora de parlar de Madrid al món.

Suposant que la consulta plantejada pel 9-N sigui impugnada -no siguem il·lusos, qualsevol govern espanyol que no l’impugnés, fos del color que fos, cometria un acte de suïcidi-, és evident que els catalans hem de poder avançar manifestant la nostra opinió de la manera més pròxima possible a la realitat. ¿Que aquest camí sembla que podria ser el d’unes eleccions anticipades? No en veig d’altre. I aquí es presenten, bàsicament, dues alternatives: candidatura unitària dels que fins ara han anat, més o menys, junts defensant la consulta; o bé candidatures de partits explicant clarament la seva posició.

Si del que es tracta és que el dia que, farts i cansats de provar-ho tot, diguem prou -perquè no podem fer la consulta, perquè el Tribunal Constitucional se l’ha carregat explícitament i no n’aixeca la suspensió-, si del que es tracta, dic, és que ningú pugui assenyalar la nostra decisió com a eixelebrada, hauríem de calibrar molt i molt bé com dividim el país resultat d’aquestes eleccions anticipades.

L’acusació continuada dels que no volen que votem consisteix a dir que un referèndum dividirà la societat catalana. L’acusació és estúpida per evident. Qualsevol societat està sempre dividida depenent del concepte que s’analitza. Catòlics i no catòlics. Població urbana i població rural. Homes i dones. Avui mateix, Espanya està profundament dividida políticament entre els que voten el PP i els que no. Per tant, hem d’acceptar que Catalunya es dividirà entre els partidaris d’un referèndum per la independència i els que no ho volen. I és aquí on hem d’insistir. Hem d’aconseguir que tothom, tot el món, s’adoni que efectivament Catalunya està dividida entre demòcrates i antidemòcrates. No pas entre els que volen la independència i els que no la volen. Aquest matís que nosaltres tenim assumit, no és fàcil de ser traslladat a la informació internacional de masses, allunyades de nosaltres.

¿Seria bona una candidatura unitària dels que volen la independència? Només si n’hi hagués una altra de partits que no la volen i estiguessin disposats a defensar-ho en un referèndum. Però el temps ens colla, i cal que els polítics es posin a treballar. Deixem de banda les simpaties. A les pròximes eleccions cal sumar a una candidatura unitària, que va de dreta a esquerra, tots els que defensen la democràcia independentment del que pensen respecte a la independència. PSC, els del Pont Aeri d’en Duran, etc. No ens equivoquem ara, a la recta final. No cal només defensar el sí-sí. Cal buscar sota les pedres i trobar, si existeixen, demòcrates que defensin el no-no. I incorporar-los sense recances a una candidatura de notables. Tots els països occidentals tenen un percentatge important de gent que no estima la democràcia. I sí, sí senyors, Catalunya pot quedar perfectament dividida entre demòcrates i antidemòcrates. Així ho hauria de veure el món que hi haurà d’intervenir. Volen major honra?

stats