CORRUPCIÓ
Política 22/11/2014

Els vetos de CiU i el PSC deixen en coma la comissió Pujol

Fernàndez dimitirà com a president si no es desbloquegen algunes compareixences

Laia Vicens
3 min
MARXARÀ SI HI HA SILENCI
 El diputat de la CUP David Fernàndez és el president de la comissió del cas Pujol.

BarcelonaS’havien proposat més de 400 noms, però finalment es convocaran 88 persones a la comissió d’investigació sobre frau i evasió fiscals i corrupció política, que tractarà, com a tema central, el cas Pujol. La primera escapçada va produir-se abans de les votacions, quan el PP i el PSC van enretirar alguns noms que havien suggerit. Però van ser els vots contraris de CiU i el PSC a moltes de les propostes dels altres grups el que va frenar més compareixences. Uns vetos que van fer saltar totes les alarmes: el diputat de la CUP i president de la comissió, David Fernàndez, va anunciar en acabar la primera sessió de la comissió que dimitirà “per dignitat i coherència” si no es reconsideren i es desbloquegen alguns noms abans de l’1 de desembre, un gest que el PP li va criticar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rodet sociovergent va arribar de seguida: a la cinquena votació van bloquejar que l’exconseller de la Generalitat i implicat en el cas Pretòria, Macià Alavedra, acudeixi al Parlament. I així fins a molts noms més, com Fèlix Millet, Jordi Montull, Daniel Osàcar, Lluís Prenafeta, Fidel Pallerols, Vicenç Gavaldà, Luis García, Luigi, i Bartomeu Muñoz. El fet que CiU i PSC (i en alguns casos, amb l’abstenció del PP) frenessin les compareixences vinculades als casos de corrupció de Pretòria, Palau, Adigsa i Treball va generar decepció i rebuig de la resta de forces polítiques, que van titllar “d’escandalós” l’acord entre la federació i els socialistes per “tapar-se les vergonyes mútuament”.

ERC va lamentar “el pacte entre l’establishment ”. El portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Oriol Amorós, va criticar que “uns han tapat Alavedra i Prenafeta i els altres Luigi i Muñoz”. Ciutadans, que va votar a favor de totes les compareixences -fins i tot la del seu eurodiputat Javier Nart, que es va aprovar-, va denunciar “el vergonyós pacte de silenci” entre els dos partits. La portaveu de C’s, Carina Mejías, va acusar CiU i el PSC de “diluir” la comissió. Mejías també va recriminar al PP que se sumés als vetos quan “hi ha risc de danys col·laterals”.

Més enllà va anar ICV-EUiA, que va amenaçar d’abandonar la comissió per no facilitar que la resta de partits “es tapin les vergonyes”. “Si l’objectiu és fer de la comissió un simulacre, amb nosaltres que no hi comptin”, va manifestar la coordinadora nacional dels ecosocialistes, Dolors Camats, durant el Consell Nacional d’ahir.

PSC i CiU es defensen

Els portaveus socialistes i nacionalistes no van reconèixer cap pacte de silenci. De fet, van carregar contra la resta de partits per haver dispersat les compareixences i no centrar-les en el cas Pujol. El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va argumentar que el seu partit demana que hi acudeixin els que tenen “una relació clara” amb l’expresident. Al seu torn, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va lamentar que la comissió sobre el frau fiscal “sigui una repetició” de la comissió d’investigació sobre el cas Palau, que es va fer durant el govern del tripartit.

Si el “pacte de silenci” no es reconsidera, Fernàndez dimitirà. El portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, va instar-lo a “escollir entre ser el president de la comissió o el portaveu de la CUP” i va criticar el seu “poc sentit democràtic” per haver “amenaçat d’entorpir” la comissió. Tot i això, fonts del PSC no preveuen desdir-se i insisteixen a posar el focus en el cas Pujol. Des de CiU remarquen que “ja s’han aprovat moltes compareixences” i demanen temps per estudiar-ho amb tot el grup parlamentari.

stats