L'HERÈNCIA DE CAMPS
Política 10/09/2012

Des d'Emarsa fins a Nóos passant per la Gürtel i Cooperació

Salvador Almenar
3 min
Des d'Emarsa fins a Nóos passant per la Gürtel i Cooperació

VALÈNCIAAmb la fi de les vacances tot torna a la normalitat. I la rutina al País Valencià passa, des de fa uns mesos, per veure alguns dels seus líders polítics i governants als jutjats per aclarir la seva presumpta relació amb casos de corrupció. Després de l'aturada judicial de l'agost, aquesta setmana es reprenen les diligències de diverses investigacions en les quals estan imputats o implicats antics responsables del partit i el govern de Camps.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera causa que coparà l'atenció mediàtica serà la que instrueix el conegut cas Emarsa. Aquesta investigació mira d'aclarir el presumpte saqueig de l'empresa pública de gestió de l'aigua de València i la seva àrea metropolitana, que segons les perquisicions judicials es xifra en 25 milions d'euros. Aquest procés judicial és potser el menys conegut perquè no hi ha cap pes pesant del PP valencià imputat, però per volum de diners defraudats és la més important de la llarga llista de causes pendents que esquitxen el partit d'Alberto Fabra.

Aquest cas afecta directament el PP perquè, d'una banda, l'Ajuntament de València tenia una representació majoritària al consell d'administració i, de l'altra, perquè alguns dels alcaldes del PP de pobles en què l'aigua depenia d'Emarsa formaven també part dels òrgans de direcció de l'empresa. És el cas de l'exalcalde de Manises i expresident del consell d'administració, Enrique Crespo, que va dimitir fa uns mesos per la seva imputació.

A partir d'avui mateix i fins a final d'any gairebé una trentena de testimonis i imputats passaran pel jutjat número 15 de València per mirar d'aclarir amb quins diners es van pagar els viatges i les estades de suposades traductores romaneses i alguns directius d'Emarsa en hotels de luxe o qui donava el vistiplau a factures per serveis mai realitzats.

Però la catifa vermella estarà instal·lada al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV). Dos sales instrueixen la branca valenciana del cas Gürtel i el cas de desviament de fons públics de cooperació en els quals sí que estan imputats exmembres del govern valencià i diputats conservadors.

23 imputats a la trama de Blasco

La setmana passada l'alt tribunal valencià es va declarar competent per investigar el conegut com a cas Cooperació, que afecta directament l'encara portaveu parlamentari del PP, Rafael Blasco. Aquest pronunciament és el pas previ a la seva imputació, que mesos enrere van sol·licitar la fiscalia i la jutgessa instructora. Amb la seva imputació, seran 23 les persones investigades en la causa i sis les que van treballar en l'extinta conselleria d'on sortien les ajudes al Tercer Món.

La condició d'aforat de Blasco ha fet que la causa s'hagi traslladat recentment al TSJ i per aquest motiu encara no hi ha un calendari de declaracions. Però Blasco no es lliurarà de trepitjar aviat el Palau de Justícia, encara que aquesta vegada ho farà en qualitat de testimoni i en relació amb el cas Gürtel. Concretament investiguen tres peces separades per demostrar si va existir o no el finançament il·legal del PP valencià. Segons assenyala la sala competent en la seva providència, els actes investigats de naturalesa delictiva serien un suposat delicte electoral a les municipals i autonòmiques del 2007, un delicte de falsedat documental en les generals del 2008 i un de prevaricació i suborn per la contractació de la Generalitat amb l'empresa Orange Market.

En aquest cas hi ha imputats sis diputats del PP. Tots ja van passar abans d'estiu pels jutjats, però les declaracions d'aquest mes de setembre dels empresaris que suposadament finançaven campanyes electorals del partit podrien propiciar que el jutge tornés a cridar a declarar qualsevol dels exconsellers que van contractar amb les empreses de Francisco Correa.

A aquestes tres causes cal sumar-hi la que s'instrueix a Palma pel cas Nóos, que també afecta directament el govern valencià i la branca del cas Brugal que afecta l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo. En els pròxims mesos el TSJCV ha de decidir qui instrueix el cas. Se'ls gira feina.

stats