INSTITUCIONS DE L’ESTAT
Política 30/11/2014

Dimiteix la vocal de CiU al CGPJ Mercè Pigem

L’exdiputada convergent al Congrés i la seva germana van ser enxampades traient diners d’Andorra

F.c.
3 min

BarcelonaLa vocal de CiU al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no ha pogut resistir la pressió i ahir a la nit va comunicar per carta al màxim òrgan de govern dels jutges que abandonava el càrrec després de ser enxampada el dia 15 amb la seva germana traient diners d’Andorra. Portava 9.500 euros quan el límit que es pot dur sense declarar és 10.000, però la germana sí que superava la quantitat per poc i la van expedientar. La versió que van donar és que eren diners que els havia donat la seva mare, amb residència a Andorra, per comprar regals de Nadal, tot i que algunes fonts havien assegurat que en realitat la mare viu a Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i no haver comès cap delicte, el president del CGPJ, el conservador Carlos Lesmes, li va demanar divendres que deixés el càrrec. Ahir a la nit Pigem, que formava part de la comissió permanent del Consell i que s’havia enfrontat a Lesmes per qüestions relacionades amb el procés català, va renunciar per carta perquè ja no se sent “capaç de seguir prenent les decisions”. Lesmes va afirmar en un comunicat que el seu adéu, que donarà al bloc conservador la majoria al CGPJ, és “una mostra de generositat encaminada a preservar la imatge d’exemplaritat que ha de guiar el CGPJ”. L’anterior president, Carlos Dívar, va haver de dimitir després que se sabés que carregava a la institució viatges privats amb el seu escorta.

“M’han fet massa fràgil”

Pigem explicava a la carta: “La campanya que pateixo m’ha fet massa fràgil per exercir una funció on només ha de primar l’interès general”. I deia que ho deixa per no perjudicar tampoc CiU, formació de la qual va ser diputada al Congrés entre el 2004 i el 2013, quan accedia al càrrec per a un mandat de cinc anys. Ella ha atribuït al procés català que aflorés el seu moviment de diners i la Guàrdia Civil el donés a conèixer a la premsa.

El mateix va fer ahir a la nit el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, no sense fer notar abans l’“error” de la que havia estat diputada a les seves ordres i amb qui havia topat per l’orientació progressista que Pigem, militant de CDC, donava a la seva activitat al grup parlamentari. “Estèticament sap que va cometre un error”, va dir el dirigent nacionalista després de recordar que no havia comès cap delicte i abans d’afirmar: “Si no visquéssim la situació política actual de confrontació, no s’hauria produït la dimissió”. Un context que ha fet que “hagin anat contra ella o obviat la seva trajectòria de servei públic”.

Amb la renúncia de Pigem la federació perd, almenys fins a finals de l’any 2018, quan els partits hauran de tornar a escollir per majories qualificades els vint vocals del CGPJ, una peça clau. L’òrgan no només designa els magistrats del Suprem i els presidents dels Tribunals Superiors en un moment clau amb el procés judicialitzat pel govern espanyol sinó que també es pronuncia sobre les lleis en tràmit. Pigem va ser, per exemple, molt crítica amb la reforma de la llei de l’avortament que promovia el PP.

A l’organisme queda una vocal catalana: Roser Bach, proposada pel PSOE, exdirectora de l’Escola Judicial a Barcelona i esposa del conseller de Justícia, Germà Gordó.

Pigem, nascuda a Lleida el 1954, és advocada especialitzada en dret matrimonial i de família i el 2010 i el 2012 va sonar com a consellera de Justícia del govern d’Artur Mas. Un altre vocal de CiU al CGPJ, el jutge Lluís Pascual Estivill, va dimitir el 1996 per querelles de corrupció per les quals se’l va condemnar.

La federació perdrà la plaça i el jutge de la Gürtel ho podria pagar

La nova llei orgànica obliga a nomenar suplents per a les vacants i als acords multipartits del 2013 es va designar com a tal Antonio Álvarez-Buylla Ballesteros, president dels procuradors de Madrid, conservador i pròxim a Gallardón. Amb la substitució els equilibris s’alteren i els vocals del PP són majoria. El bloc conservador intentarà tenir-ne també a la permanent del CGPJ, l’òrgan més executiu, del qual Pigem formava part. La permanent pot, per exemple, treure a concurs la plaça del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, que ara ocupa de manera provisional Pablo Ruz, i així l’apartaria del cas Gürtel. El PP està molt molest amb Ruz, que va fer pública l’acta de processament del cas el dia abans de la compareixença de Rajoy al Congrés i va forçar la dimissió de la ministra Ana Mato.

stats