VALENCIANISME POLÍTIC
Política 01/10/2012

Enric Morera: "Compromís no es pot quedar en la protesta, cal ser alternativa"

Futur "M'agradaria ser candidat de la coalició a la Generalitat" PSPV "Els seus líders estan lligats de mans i peus perquè tenen deutes amb els bancs"

Salvador Almenar
3 min
El congrés del Bloc d'aquest cap de setmana a València ha reescollit Morera i ha apostat pel dret a decidir i la Hisenda pròpia.

VALÈNCIAEl BNV va reelegir ahir Morera com a secretari general. Tot i els anys de dedicació, el diputat per Compromís afronta amb il·lusió el repte de convertir-se en un dels actors principals del canvi al País Valencià. No sap si serà el candidat a la presidència de la Generalitat el 2015, però el seu somni és que un diputat de Compromís sigui cap del govern valencià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Es veu liderant el canvi que proposen des del Bloc i Compromís?

No toca parlar de candidats. De tota manera, crec que no ha de ser una qüestió de noms, sinó de trobar la persona més útil a la coalició Compromís. A mi personalment m'agradaria, però afortunadament tenim molta banqueta i gent que també podria fer-ho. Sincerament, no és un tema que actualment estiga damunt de la taula.

Compromís ha establert les bases per dotar d'òrgans propis la coalició. ¿El sisè congrés nacional del Bloc podria haver estat l'últim?

No, perquè el creixement de la coalició depèn, en part, dels seus partits, i un Bloc fort garanteix un Compromís potent. Tenim clar quin és l'escenari i el full de ruta fins a les eleccions del 2015, i una vegada superat eixe moment ja farem les valoracions oportunes.

¿Però sí l'últim d'Enric Morera en primera línia de foc?

Em veig amb força de seguir treballant perquè el projecte seguisca creixent. No em pose límits, però tampoc descarte res. Ara em veig amb la responsabilitat d'aconseguir que el 2015 Compromís tinga un diputat més que el PSOE i que el PP no aconseguisca la majoria absoluta. Aquest és un objectiu compartit per tots, perquè sabem que nosaltres som l'única garantia per tenir un país de primera i no una comunitat "ofrenadora de glòries a Espanya" i de segona.

Com s'imagina l'escenari després de les autonòmiques del 2015?

El que jo voldria és que la presidència de la Generalitat l'ostentara un diputat de Compromís. És difícil, però factible, i l'ambició per a aconseguir-ho no ens faltarà. Entre altres coses perquè és la garantia de començar un camí de més benestar per al nostre poble.

Com tractaran de minar la confiança dels valencians en el PP?

És fonamental que marquem un horitzó de vida digna als nostres conciutadans i que expliquem les alternatives de govern que ja estem posant en pràctica en els pobles en què tenim l'alcaldia. No ens podem quedar solament en la protesta, sinó que hem de construir una alternativa sòlida i posar-la en relleu.

¿Creu que serà fàcil després de tota la legislatura criticant els socialistes asseure's a negociar un pacte de govern amb ells?

Ja ho hem fet en els ajuntaments. El que passa és que el PSOE ha de decidir si planta cara o no a un sistema que ens està portant al desastre econòmic, social i nacional. Crec que hi ha molts socialistes que veuen amb simpatia Compromís, i que fins i tot es vénen amb nosaltres, però em fa l'efecte que els seus líders estan lligats de peus i mans perquè tenen deutes amb els bancs.

El PP continua acusant-los de catalanistes. ¿Poden treure encara rèdit electoral d'aquest discurs?

Crec que la ciutadania ja no fa cas a arguments demagògics que no ens han portat a res bo. Però és que el PP té poc a oferir al nostre poble i per això centren els atacs en l'adversari. Encara més si es té en compte que els problemes judicials que tenen es podrien agreujar molt si perden les eleccions i podem accedir finalment a la documentació que ara ens neguen.

Amb el procés obert a Catalunya es qüestiona obertament l'organització territorial actual de l'Estat. Quina és la posició del Bloc?

Nosaltres volem la quota d'autogovern més gran possible, especialment en els aspectes econòmics. No podem ser pobres i pagar, i per això exigirem al govern del PP que aplique la meravellosa clàusula Camps, ja que no volem ser menys que ningú, com ho hem sigut durant aquests últims 30 anys.

L'hi pregunto d'una altra manera. Són partidaris d'un estat federal?

No ho hem debatut, però és evident que cal una reforma substantiva de l'Estat. Nosaltres no volem estar en la posició en què ens han col·locat el PP i el PSOE, sinó que participarem del diàleg sobre la reforma de l'Estat per reclamar el màxim autogovern per al País Valencià.

stats