L’EXPRESIDENT CONFESSA
Política 27/07/2014

El Júnior, la baula més feble (i rica) dels Pujol

El fill gran de l’expresident, investigat per blanqueig, administrava l’herència familiar opaca a Andorra

F.c.
3 min

BarcelonaVicky Álvarez es considera maltractada, una víctima del seu examant, Jordi Pujol Ferrusola. Ho va explicar l’any 2010 dinant a La Camarga a la líder del PP català Alícia Sánchez-Camacho. L’àpat, gravat pels detectius de Método 3, va transcendir i ella va acabar presentant denúncies contra el fill gran de l’expresident per blanqueig de capitals. L’Audiència Nacional fa dos anys que investiga els comptes a l’estranger (entre 15 i 55 milions) i els negocis de qui, segons La Vanguardia, ha administrat l’herència opaca de 4 milions d’euros que Florenci Pujol va deixar en morir el 1980. L’herència no estava judicialitzada -si no, no s’hauria pogut regularitzar- però diverses fonts situen en les investigacions del jutge Pablo Ruz el temor dels Pujol que es descobrissin els seus comptes en paradisos fiscals i més coses. D’aquí la confessió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre Jordi Pujol Ferrusola, el Júnior o el Nen, i de les seves suposades comissions i favors se n’ha escrit (i fabulat) molt. Les biografies oficials o autoritzades de Pujol l’obvien (és el cas dels tres volums de memòries de l’expresident o d’ El Virrei, de José Antich) però altres llibres s’hi aturen. D’ell -i del seu mentor, l’exsecretari general de la Presidència, Lluís Prenafeta, imputat pel cas Pretòria- en parla Miquel Sellarès, fundador de CDC i expulsat per haver denunciat “el sector dels negocis”, a Construint un estat nou. I també Francesc-Marc Álvaro en la documentada crònica Ara sí que toca!

Sellarès el presenta com un “contrapoder” a la CDC dels 80 en detallar la “pedagogia de la corrupció” de Prenafeta, que exercia “una influència molt negativa en l’entorn familiar del president”. Álvaro relata el sentiment de culpa de Pujol, “que dilapidava els diners de l’avi Florenci amb iniciatives de país i no en feia per als fills”. El Júnior, nascut el 1958, va ser un militant molt actiu de CDC fins a mitjans dels 90. Al 1976 va crear les joventuts i al partit hi té amics com Carles Vilarrubí o Felip Puig. Amb el conseller, molt pròxim als Pujol, va compartir aules al Costa i Llobera i negocis amb un dels seus germans. El gran dels Pujol va participar de la campanya Freedom for Catalonia el 1992, va conspirar contra Miquel Roca i va organitzar dinars al seu despatx als quals, segons el periodista, assistien Oriol Pujol, David Madí, Francesc Homs, Germà Gordó o Joaquim Forn “per parlar de tot, del partit, de l’administració...” Acabarien sent el pinyol, un grup clau per a Mas i que amb l’arribada al govern el 2010 va passar a millor vida.

Álvaro explica que el Júnior i Mas, que va entrar tard a la política, es van conèixer quan tots dos treballaven a Tipel, el grup empresarial dels Prenafeta. Van establir una bona relació (no tant intensa com amb l’Oriol, fins fa poc estret col·laborador de l’ara president) però Mas va posar “una zona de seguretat” entorn del fill gran de Pujol i els seus assumptes per distanciar-se’n. En tot cas, fonts citades pel llibre i implicades en la tria de Mas com a successor de Pujol concedeixen un protagonisme notable al Júnior en el procés de relleu del pare.

Sobre l’empresari Jordi Pujol Ferrusola, de caràcter fort, impulsiu i poc amic del matís, s’hi projecta l’allargada ombra de les comissions. Álvaro explica la sorpresa que va produir que algú “amb molta semblança física” al Júnior aparegués, sense identificar-se com un Pujol, el 1994 a la reunió com a mediador per tancar la compra de l’edifici de la conselleria d’Ensenyament a Via Augusta a IBM.

“Encara no ha sortit el més gros de tot”

L’examant de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, va assegurar ahir que “encara hi ha molt per aclarir i molts comunicats per rebre”, en relació al text que l’expresident va fer públic divendres per confessar el seu frau. En declaracions a Cuatro, Álvarez va opinar que “no ha sortit el més gros”, perquè de moment només es coneix “un compte d’Andorra”. L’examant del fill de Pujol va saltar a la fama pel dinar a La Camarga amb la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, gravat per l’agència Método 3. Segons deia Álvarez a la conversa, el fill de Pujol portava regularment bitllets de 500 euros cap a Andorra dins d’una bossa.

stats