ELECCIONS MUNICIPALS
Política 13/07/2014

Junqueras ordena a ERC obrir-se i estar preparada per sumar i governar capitals

Amorós accepta anar de número dos de Bosch a la llista per Barcelona

i
Ferran Casas
2 min

BarcelonaOriol Junqueras va solemnitzar ahir que a ERC de Barcelona s’obre un nou cicle, dins i fora del partit. L’endemà d’unes primàries en què el seu candidat, Alfred Bosch, va derrotar Oriol Amorós, que representava la línia continuista i vinculada al fins ara cap de cartell, Jordi Portabella, el líder republicà va posar deures. El primer que va ordenar en la cloenda del congrés regional que proclamava Bosch va ser unir-se i obrir el partit de cara a la candidatura de les municipals que se celebraran d’aquí deu mesos. Un cop es faci això, va dir, està segur que els resultats arribaran. I aquí les instruccions següents: saber sumar i estar a punt per governar i assumir grans responsabilitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’alcaldia de Barcelona, que veuen a l’abast, és una fita que només s’aconseguirà, segons ell, “ampliant tant com sigui possible” el seu “espai de centreesquerra”. Això vol dir, com ja va fer a les europees amb NECat, sumant descontents del PSC i altres representants del món associatiu. Els rivals burxaran ERC, que en l’àmbit nacional manté l’entesa amb CiU, per definir-se. Ahir Joan Herrera, d’ICV, que accepta dissoldre’s a la plataforma Guanyem, d’Ada Colau, ja els instava a triar “entre Trias i l’alternativa”.

Junqueras va demanar als seus una llista “àmplia, sòlida i coherent” que serveixi per “créixer i mentalitzar-se per governar”. I va alertar que, si el PP acaba fent realitat la seva reforma perquè les alcaldies recaiguin automàticament en la llista més votada, això podria donar-ne desenes a ERC en ciutats importants, començant per Barcelona. Un fet que obligaria a teixir aliances.

“Jo tinc la necessitat i el deure de fer efectiva i productiva la suma”, va dir en referència a Bosch i Amorós, tots dos membres de la direcció. I tot just acabar el congrés, Amorós -que a les primàries ha estat víctima del càlcul personal de Portabella, que no va anunciar fins fa unes setmanes que no repetiria davant l’evident falta de suports- va dir que acceptava l’oferta de Bosch en campanya per ser el número dos de la seva llista. Tot plegat haurà de tenir repercussions a la federació de Barcelona. Però, si no hi ha trasbalsos, el congrés serà a principis del 2015. Abans, les municipals.

La CUP aposta per pactar amb el PC

L’assemblea nacional de la CUP, que es reuneix avui a Cervera, debatrà un document que aposta per confluir, entre altres organitzacions, amb Procés Constituent (PC) a les municipals. Afirmen que cal una alternativa a l’esquerra del sistema. També aborden el 9-N: són partidaris que si l’Estat veta la consulta l’organitzi el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i si hi ha plebiscitàries optarien per un bloc amb PC i Podem.

stats