Política 08/11/2012

L'ANC s'afegeix a la vaga, i els sindicats, al dret a decidir

L'Assemblea Nacional de Catalunya fa una crida a la vaga general convocada pels sindicats per al 14 de novembre. I aquests, en paral·lel, s'han afegit a la lluita per la defensa del dret a decidir.

A. Solé
2 min
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, entre els dirigents de  la Intersindical-CSC, CCOO, UGT i USOC.

BARCELONA.L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i els sindicats que han convocat la vaga general a Catalunya per al 14 de novembre han signat un manifest conjunt en què l'ANC s'afegeix a la vaga i els agents sindicals aposten pel dret a decidir. Ahir al matí es van reunir per fer públic aquest acord, que inclou l'Assemblea Nacional i quatre sindicats catalans (UGT, CCOO, la Intersindical-CSC i USOC), per "fer un reconeixement públic de la necessitat de fonamentar en el principi del dret a decidir les transformacions nacionals i socials que la majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya necessiten i demanen", afirma el manifest, que acaba recordant que la vaga del 14 de desembre és de nivell europeu: "Ha estat convocada als països del sud d'Europa, i Catalunya s'hi incorpora plenament des de la seva realitat nacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La independència és un mitjà"

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va assegurar ahir que ara cal "conjuminar esforços per afrontar la greu crisi social i nacional que afecta el país, amb retallades de drets i prestacions socials". Per Forcadell, la independència de Catalunya seria una solució, "si més no parcialment", a la situació actual de crisi econòmica, ja que amb l'estat propi quedaria resolt el problema del dèficit fiscal i la falta de sobirania actual. L'ANC considera que "els drets nacionals i els socials són inseparables" i que "la independència no és un objectiu per si sol, sinó un mitjà per poder viure millor, tant els independentistes com els que no ho són", va dir.

Amb aquest pas, l'Assemblea Nacional de Catalunya s'apropa als sindicats, que considera imprescindibles en el camí cap a la independència -"El procés cap a l'estat propi cal fer-lo entre tots, sense els sindicats és impossible", va dir Forcadell-, i amb els quals fa un pacte. Així els sindicats es comprometen a "fomentar en el principi del dret a decidir les transformacions nacionals i socials que la majoria dels ciutadans de Catalunya necessiten" i, a la vegada, l'ANC dóna suport a la convocatòria de vaga "nacional, general i social", tal com la van qualificar.

Per la seva banda, Joan Carles Gallego, líder de CCOO, va defensar, en la línia del manifest conjunt, "la necessitat que la construcció nacional i social vagin lligades". I Josep Maria Àlvarez, d'UGT, va expressar la voluntat dels sindicats d'aconseguir una Catalunya "rica i plena", com diu l'himne del país.

L'Assemblea va impulsar i organitzar la manifestació de l'Onze de Setembre, que va treure al carrer un milió i mig de persones demanant que Catalunya sigui un nou estat d'Europa. CCOO i UGT es van posicionar a favor del pacte fiscal en la línia del concert mentre es debatia al Parlament, mentre que la I-CSC es defineix com un sindicat independentista.

Junqueras, avui amb els sindicats

Mentre que ahir era l'ANC qui visitava als sindicats catalans, avui ho farà Oriol Junqueras, candidat d'Esquerra. El líder d'ERC, que aturarà la campanya per la vaga, assistirà a l'assemblea de delegats de la UGT i CCOO preparatòria per a l'aturada general del 14-N.

stats