FÒRUM DE SÃO PAULO
Política 30/08/2014

L’esquerra llatinoamericana dóna suport a la consulta del 9-N

Aproven a La Paz una declaració a instàncies d’ERC, ICV i la CUP

Josep Gudiol
3 min

BarcelonaEl Fòrum de São Paulo, la plataforma política que agrupa la majoria de l’esquerra llatinoamericana i que aquest any s’ha reunit a La Paz, la capital de Bolívia, va aprovar ahir en la seva última sessió una declaració a favor del procés català cap a l’estat propi i la consulta del 9 de novembre. Ho va fer a instàncies d’ERC, ICV i la CUP, que eren presents a la trobada i van aconseguir que el text s’aprovés en el plenari. Va ser inclòs a la declaració final de la trobada, fet que li dóna més importància de la que esperaven en un primer moment els partits catalans, que es conformaven amb una resolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text aprovat és de gran rellevància per als partidaris del dret a decidir, i encara més tenint en compte que els estats, sobretot els de la UE, neguen el suport al procés català i fan pinya amb el no de Mariano Rajoy a organitzar la consulta. Els casos de l’alemanya Angela Merkel i el francès François Hollande són els més rotunds.

Els contactes a La Paz els van dur a terme els representats d’ERC, David Minoves, responsable de la comissió sectorial de cooperació, pau i solidaritat, i Àlex Mañas, responsable de les relacions amb Amèrica Llatina d’ICV. El republicà va celebrar que s’aprovés la declaració i va afirmar que “aquest és un espai immillorable per explicar directament als delegats dels partits de l’esquerra llatinoamericana la situació del procés català”.

“Procés radicalment democràtic”

El text inclòs a la declaració final fa referència “al procés radicalment democràtic que ha iniciat el poble de Catalunya per decidir el seu futur polític a través de les urnes” i expressa el seu suport a “la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya prevista per al 9 de novembre del 2014”. En el manifest també s’aplaudeix el “consens majoritari aconseguit entre representants del Parlament i la societat civil catalana” i s’insta a “establir un diàleg entre les institucions de l’estat espanyol i les catalanes per trobar les condicions que garanteixin l’exercici democràtic del dret a decidir del poble català”.

El Fòrum es va crear el 1990 a instàncies de l’expresident brasiler Lula da Silva amb la intenció de buscar un model alternatiu de desenvolupament amb justícia social i debatre sobre l’escenari internacional després de la caiguda del Mur de Berlín, el 1989, i les conseqüències del neoliberalisme.

Entre les organitzacions que formen part de la plataforma hi ha el Moviment al Socialisme de Bolívia, el Partit Socialista de Xile, el Partit dels Treballadors del Brasil, el Partit Comunista de Cuba, Alianza País de l’Equador, el Front Sandinista d’Alliberament Nacional de Nicaragua, el Front Ampli uruguaià i el Partit Socialista Unificat de Veneçuela, partits que governen als seus països.

Famílies polítiques a favor del procés català

Partit Verd Europeu

Ska Keller, la candidata d’Els Verds - ALE a les europees del 25-M, va prometre que, si guanyava, una de les seves prioritats seria donar suport al procés català. El dret a l’autodeterminació està assumit pels ecologistes europeus.

Liberals

Tot i l’entrada d’UPyD i Ciutadans -que s’oposen a la consulta- al grup liberal europeu, fet que ha provocat tensions amb CDC, el seu candidat, Guy Verhofstadt, va admetre que cal “tenir en compte l’opinió dels catalans”. El Partit Liberal i la Internacional Liberal han aprovat textos més clars a favor del procés.

Partit de l’Esquerra Europea

El PEE del grec Alexis Tsipras defensa el dret a l’autodeterminació dels pobles, tot i que ell és reticent a “canviar fronteres”.

stats