L'ESTRATÈGIA NACIONALISTA
Política 05/04/2013

Mas demana capacitat de resistència als 50 diputats de CiU

El Govern insisteix a oferir un executiu d'unitat davant la situació d'emergència

Oriol March
2 min
Els diputats del grup parlamentari de CiU van reunir-se ahir amb el president Artur Mas, que els va demanar "resistència" davant els difícils mesos que vénen.

Barcelona.Els diputats de CiU es reuneixen cada setmana per donar compte de l'activitat parlamentària. La presència d'Artur Mas a aquestes reunions, segons fonts consultades, no és del tot "habitual", però ahir va acudir-hi per fer balanç dels cent primers dies del seu segon govern i per formalitzar que Jordi Turull assumeix les funcions de president de grup parlamentari en substitució d'Oriol Pujol, imputat pel cas de les ITV. "La cita estava programada des de feia setmanes i el president tenia ganes de veure l'ànim dels diputats", apunten fonts nacionalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat va fer un discurs molt similar al que va entonar dimecres davant dels periodistes. Va incidir en el fet que la situació és "d'emergència" i els pròxims mesos seran complicats a l'hora de gestionar la tresoreria de la Generalitat. Per aquest motiu, el líder de CiU va instar els diputats -pràcticament tots van assistir a la reunió- a tenir una actitud de "resistència" davant el trimestre més complicat al qual s'han enfrontat els nacionalistes d'ençà que van tornar a la Generalitat el novembre del 2010. "L'estat de l'autogovern és de supervivència", va proclamar Mas aquest dimecres a Palau, i les seves paraules no van ser gaire diferents a la sala de grups del Parlament, que és on es va celebrar la trobada.

Els representants nacionalistes tenen diversos encàrrecs que compten amb la supervisió gairebé personal del president i del seu govern. És el cas de la llei de consultes -prioritària per bastir el marc legal del referèndum que Mas planteja fer el 2014-, la llei de transparència -clau per lluitar contra la corrupció- i la llei electoral, que no s'ha aconseguit aprovar en nou legislatures.

Una oferta insistent

Mentre el líder de CiU es reunia amb els diputats de la federació, un dels seus principals col·laboradors, Francesc Homs, insistia en la idea d'un govern d'unitat per trampejar millor les dificultats que arribaran en els pròxims mesos. "Amb ERC i el PSC, seria un executiu més fort i amb més capacitat de fer front a la situació delicada que tenim com a país. Ho hem dit des del primer dia i hi insistirem", va reflexionar el conseller de la Presidència. De fet, aquest és un missatge que, amb més o menys insistència, els nacionalistes han donat des de la nit electoral del 25-N, en la línia de reclamar "responsabilitat" a la resta de forces.

Malgrat que la predisposició d'ERC i el PSC a entrar a l'executiu és pràcticament nul·la, Homs no va descartar que s'acabi produint. "Ens donaria a tots plegats no només una imatge d'unitat sinó una certesa de poder prendre decisions en un context molt difícil", va defensar el conseller de la Presidència.

És precisament en aquest context que el Govern defensa la consulta sobiranista, que toca el voraviu a Madrid. "Hi ha d'haver intel·ligència per no sumar problemes a la crisi econòmica", va advertir ahir Mariano Rajoy a Mas. Les posicions segueixen sent divergents.

stats