EL POLS DELS SOCIALISTES
Política 15/11/2013

Navarro avisa els crítics que no farà marxa enrere i que la desobediència tindrà càstig

Convoca un consell nacional extraordinari per blindar el seu desmarcatge del procés sobiranista

Sara González
3 min
EL SUPORT INTERN  Navarro busca que el partit avali el full de ruta que els crítics qüestionen.

Barcelona."No farem marxa enrere. La majoria del partit ens demana que no juguem més a un procés per a una consulta que és una gran mentida". Així avisa l'aparell del PSC que la decisió de despenjar-se del full de ruta sobiranista és irreversible. Ni tan sols la possibilitat que alguns dirigents crítics estiguin disposats a marxar de la direcció i del grup parlamentari, com va publicar ahir l'ARA, els farà canviar d'opinió. De fet, amb l'objectiu de blindar-se, exhibir múscul i posar en evidència que els crítics són minoria dins del partit, el líder dels socialistes catalans va convocar ahir, sense previ avís a la direcció, un consell nacional extraordinari -el màxim òrgan del partit entre congressos- per aquest diumenge. Serà la consagració d'un viratge que pot acabar en una fractura definitiva d'un partit que tres anys enrere pilotava la Generalitat de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi haurà un debat, i el fruit i les conseqüències d'aquest debat s'hauran de respectar i acatar", explicava ahir el secretari d'acció política, Antonio Balmón. El nucli dur té clar que el consell nacional avalarà que el PSC no formi part del front comú català que demanarà al Congrés que es traspassi la competència a Catalunya per convocar un referèndum, perquè amb aquesta via "s'enterrarà el diàleg" i serà un "pla Ibarretxe 2". Un cop rebut el vistiplau dels quadres del partit, la cúpula -que baixant de l'autobús del procés ja té segellada la pau amb Alfredo Pérez Rubalcaba- alerta que aquest cop hi haurà conseqüències si els crítics tornen a trencar la disciplina de vot al Parlament, com ja van fer amb la declaració de sobirania.

Navarro i els crítics es veuran les cares avui en una trobada ja prevista des de fa dues setmanes però que ha acabat esdevenint un preludi del consell nacional. Estan citats Marina Geli, Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Jordi del Río. El primer secretari intentarà convèncer-los que demanar ara la consulta a través de l'article 150.2 de la Constitució sense un acord previ amb l'Estat implica "estavellar contra el Congrés" la consulta i "matar un instrument" que podria servir més endavant, quan hi hagués un govern més favorable a pactar.

L'aparell del partit assegura que "comprèn" que els dirigents crítics es puguin sentir "incòmodes" amb la decisió, però assegura que també poden respectar la disciplina de vot i, en tot cas, explicar després que ho han fet "contra la seva consciència". Els crítics rebutgen de ple aquesta opció i asseguren que seran coherents i conseqüents en la defensa del dret a decidir si no és dóna llibertat de vot o es pacta l'abstenció.

"Hi tenen molt a perdre"

Però l'entorn de Navarro no dóna credibilitat a l'aposta del corrent crític Avancem de marxar de l'executiva del PSC i del grup parlamentari si Navarro no cedeix i la situació és irreconduïble. "Una cosa és amenaçar i una altra fer-ho i ser capaç de marxar i anar-se'n al grup mixt. Hi tenen molt a perdre", afirma l'entorn del primer secretari, que recorda que Ros, Elena i Núria Ventura volen optar a ser alcaldes el 2015. En tot cas, insisteixen que és "una broma de mal gust" que hi hagi dirigents al PSC que vulguin "fer el joc" als independentistes i "tirar llenya al foc amb el qual s'escalfen" partits com ERC.

I és que, per l'aparell del PSC, els que han marxat del catalanisme són "els que ara defensen el sobiranisme", i no a l'inrevés. Un diagnòstic difícil de compartir pels crítics, que veuen que a l'altra banda només hi queden el PP i Ciutadans.

stats