FRAU FISCAL
Política 04/08/2014

El PP intenta treure rèdit del cas Pujol

Cospedal espera que l’escàndol serveixi per reforçar el vot “moderat” i contra la “deriva” de Mas

R.t.
4 min

BarcelonaEl cas Pujol és un escàndol massa llaminer per no tenir la temptació d’utilitzar-lo de manera partidista en un moment tan transcendental de la història de Catalunya. Així, en un primer moment, les forces sobiranistes es van encarregar de desvincular-se’n i lligar el procés amb la possibilitat de fer net d’alguns dels vicis del passat -el president d’ERC, Oriol Junqueras, fins i tot va lamentar: “El règim autonòmic ha contaminat la casta política catalana”-. Ara, però, les formacions unionistes volen utilitzar el recent gir independentista de l’expresident català per buscar arguments en contra del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va defensar a Europa Press que una part de les pensions dels catalans es paguen amb la solidaritat dels espanyols i que el govern central mima la Generalitat amb les infraestructures i els fons de liquiditat, i ho va lligar amb l’escàndol de l’expresident. “Dir que Catalunya es veu despullada de tot per l’Estat és una fal·làcia que s’està començant a desmuntar, i evidentment la confessió de Pujol hi ajuda”, va etzibar.

Un precursor del sobiranisme?

I encara va seguir. Ignorant els pactes amb el PP que van protagonitzar la seva última etapa a la Generalitat i el rebuig que llavors professava a l’independentisme, Cospedal va assegurar que Pujol ha sigut “precursor i en certa manera encoratjador” de l’actual rumb del Govern. La confessió, per tant, hauria servit per “trencar aquest intent d’identificació absoluta del poble de Catalunya amb un determinat partit polític”. En aquesta línia, la dirigent popular confia que el cas incrementi el vot “moderat” per la por a la “deriva irresponsable i suïcida” d’Artur Mas.

Més contundent va ser la portaveu parlamentària de C’s, Carina Mejías, que en una entrevista a la Cope va carregar contra la mobilització que prepara l’ANC per a l’11 de setembre vinculant-la al cas Pujol. “Els separatistes construiran la V de la Vergonya, perquè qui havia sigut sempre el referent de la pàtria catalana és un evasor i ha utilitzat el poder per fer negoci”, va afirmar. I encara va insistir, tot i el que diuen les enquestes, que “la gran majoria dels catalans” són contraris a la independència.

També es va referir a la confessió en una entrevista a Europa Press el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb un to ben diferent. Allunyant-se dels discursos que situen el cas en l’àmbit personal o de CDC, creu que afecta “el crèdit de la política, de les institucions, de la mateixa Generalitat i el catalanisme”. Per això, apunta que “donar informació és l’única manera de curar la ferida”. Segons les explicacions que aporti al setembre al Parlament, el seu partit donarà suport a crear una comissió d’investigació sobre el cas.

Una opció que per ara només defensa el PP. La seva presidenta a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va afirmar que ella estaria disposada a comparèixer, però en tot cas demana ara també que la Generalitat reclami a Pujol l’impost de patrimoni impagat corresponent als diners a l’estranger sense regularitzar.

Tanmateix, la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, aposta per crear una comissió d’investigació que, tot i tenir a l’epicentre la confessió de l’expresident, abraci tot el frau fiscal català. Una opció que ja va reclamar la CUP i que els ecosocialistes duran al Parlament, segons explica la dirigent ecosocialista a l’ACN. Si no obtenen prou suport, ho tornaran a intentar al gener, quan no els caldrà una majoria a la cambra per forçar-ne la creació.

Villarejo denuncia vetos

Finalment, l’exfiscal d’Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo va afirmar a Eldiario.es que els fiscals generals de l’Estat nomenats pel PSOE li van “prohibir que iniciés cap investigació i van paralitzar sempre qualsevol investigació que pogués perjudicar CDC i, particularment, Jordi Pujol”. Per això, segons afirma, es va crear un “clima d’impunitat” al seu voltant.

L’expresident s’escapa dels periodistes a Bolvir

L’expresident de la Generalitat va marxar ahir de la casa del seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, a Bolvir (Cerdanya), segons van informar diversos mitjans. Així, malgrat que els periodistes estaven muntant guàrdia al voltant de l’habitatge, una dona hauria sortit de la casa per distreure l’atenció, un temps que hauria aprofitat Jordi Pujol per marxar en cotxe cap a algun altre destí desconegut.

Ara bé, la maniobra és polèmica perquè, segons van assegurar els periodistes que s’hi havien desplaçat, algú hauria punxat les rodes dels seus vehicles per intentar que no poguessin perseguir el cotxe amb què marxava l’expresident. Tot i que no podien acreditar que ho hagués fet ningú del seu entorn, dedueixen que seria una acció premeditada per blindar la seva escapada cap a algun altre indret.

La fortuna de la família, de Suïssa a Andorra i cap a Madrid

La suposada herència que fins fa poques setmanes amagava a Andorra la família Pujol Ferrusola té l’origen en un compte suís del pare de l’expresident, Florenci Pujol, segons va publicar ahir La Vanguardia. Cap a principis dels 90, però, Jordi Pujol Ferrusola, l’encarregat de gestionar els diners -4 milions que havien estat inactius fins llavors-, va traslladar-los a la Banca Reig d’Andorra. La relació de la família amb l’entitat, però, va enrarir-se a partir del 2001 -quan es va fusionar amb el Banc Agrícola d’Andorra- i l’any 2010 el primogènit va traslladar els fons a la Banca Privada d’Andorra (BPA). El 10 de juliol, però, la família, acorralada, els mou a Banco Madrid, que pertany a la mateixa entitat, per fer-los aflorar davant d’Hisenda. Els gestors de BPA haurien optat per col·laborar amb la investigació per por de perdre la carta bancària per operar a Espanya. La mateixa informació retrata Oleguer Pujol com el fill que més diners ha declarat que té a l’exterior: 93 milions.

stats