LA DEFENSA DE L’EXPRESIDENT
Política 19/08/2014

Els Pujol volen frenar la investigació

Avui es querellen per la filtració bancària i presenten un recurs per entorpir la recerca del jutge Ruz

Marta Tort / Roger Mateos
3 min

Andorra La Vella / BarcelonaL’estratègia de defensa de la família Pujol retoca el seu enfocament inicial i opta per posar obstacles a la investigació engegada pel jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz sobre els seus comptes a Andorra. En el comunicat del 25 de juliol on Jordi Pujol confessava haver ocultat una herència milionària a l’estranger, l’expresident es posava a disposició de les instàncies judicials i tributàries per aclarir el cas. Aquesta voluntat de col·laboració i transparència, però, va quedar en entredit quan dies després va dir que no havia decidit encara si atendria la crida del Parlament a donar explicacions. I encara quedarà més desdibuixada en les pròximes hores. Avui a la tarda, segons fonts coneixedores del cas consultades per l’ARA, els Pujol presentaran no només una querella contra el filtrador de la informació sobre els diners que té la família a Andorra, sinó també un recurs contra la comissió rogatòria emesa per Ruz per reclamar a les autoritats andorranes més dades sobre els comptes bancaris de Jordi Pujol Ferrusola -primogènit de l’expresident de la Generalitat- i la seva exparella Mercè Gironès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ruz, que ha citat a declarar Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironès el 15 de setembre, els atribueix un presumpte delicte de blanqueig de capitals i un altre contra la hisenda pública. El jutge indaga pagaments superiors a 200.000 euros que suposadament haurien rebut de societats adjudicatàries de contractes públics a Catalunya. A finals de juliol, va enviar una comissió rogatòria per sol·licitar tota la documentació de què disposi la Banca Privada d’Andorra, l’entitat on cinc membres de la família Pujol van realitzar ingressos per valor de 3,4 milions d’euros el Nadal del 2010. Les diligències del jutge se circumscriuen de moment a les activitats del fill gran de Pujol, però ja en la seva última interlocutòria feia referència a la confessió de l’expresident, sobre la qual investiga el jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona, que també ha demanat dades a Andorra.

Quatre arguments de la defensa

Davant la pressió judicial, la defensa dels Pujol planteja un doble moviment estratègic. Un serà la querella contra la persona -encara no se’n coneix la identitat- que hauria filtrat la informació sobre els comptes familiars a Andorra, com a autora d’un suposat delicte de vulneració del secret bancari. Si no es descobrís qui és, es demanaria que la Banca Privada d’Andorra i Andbank en responguessin com a responsables civils subsidiaris. L’altre moviment de la defensa és presentar un recurs contra la comissió rogatòria de Ruz.

Ahir el Diari d’Andorra avançava els quatre arguments pels quals es demana a la justícia andorrana que no admeti a tràmit la petició del jutge per obligar les entitats financeres a facilitar la informació requerida des d’Espanya. El primer és que la investigació impulsada per Ruz s’intensifica arran d’un document “robat” per algun empleat de la banca. Si es considera que s’ha vulnerat el secret bancari, al·lega la defensa, la prova s’ha de declarar il·legal.

En segon lloc, s’argumenta que el jutge, en fer la sol·licitud d’informació, no ho justifica amb cap element que demostri que hi ha hagut suborns o tràfic d’influències. La tercera raó que esgrimeix la defensa és que el que es pretén és fer un “escanejat global” sobre totes les activitats de Pujol Ferrusola a Andorra. I, com a quart argument, es denuncia que la petició d’informació té una finalitat estrictament “política”, amb l’objectiu de torpedinar el procés sobiranista a Catalunya.

La primera reacció a aquesta estratègia defensiva va ser la del coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, que ahir va denunciar que “l’actitud del clan Pujol és de traca i mocador”. Una actitud “indecent”, va reblar. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va evitar entrar en valoracions: “Cadascú es defensa com considera adequat. La història dirà si ha estat encertat o no”, va comentar. La incomoditat amb què a Convergència es perceben els moviments dels Pujol va en augment.

stats