DIARI DE CAMPANYA: CUP
Política 14/09/2015

Què vol dir ser anticapitalista i per què la CUP ho és?

És una de les paraules més repetides en els seus discursos: Antonio Baños argumenta que "sense anticapitalisme no hi ha vida digna" i proposa crear monedes locals i cooperatives per posar-lo en pràctica

Laia Vicens
2 min
El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dilluns a matí a l'ACN / LAURA BUSQUETS (ACN)

BarcelonaFins a 31 vegades surt la paraula 'capital' en les 47 pàgines de programa electoral de la CUP, moltes d'elles per referir-se a un dels conceptes que els defineix: 'anticapitalisme'. És una idea que repeteixen als seus actes de campanya, a vegades al costat de paraules com 'antipatriarcat'. Les enquestes auguren una notable pujada de la CUP, que recollirà els fruits de la feina dels tres diputats d'aquesta legislatura i un percentatge de vot de càstig d'independentistes d'esquerres descontents amb la llista unitària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que el perfil dels votants de la CUP s'està diversificant (i ampliant), i encara que són conscients que una bona part d'aquesta bossa no és anticapitalista (i, de fet, no estaria d'acord amb les propostes més radicals del seu programa), no reneguen de les seves arrels. De fet, les reivindiquen. I això que només un 1,3% dels catalans és d'extrema esquerra, segons el CEO. Aquest dilluns, en una roda de premsa a l'ACN, el candidat de la CUP, Antonio Baños, ha respost què significa per a ell ser anticapitalista. La idea que ho resumeix: "Sense anticapitalisme no hi ha vida digna".

Segons ha dit Baños, ser anticapitalista és el mateix que ser "antiesclavista", perquè és estar "en contra d'una situació injusta". "És una cultura de resistència, una manera de supervivència", ha dit, que va néixer "el mateix dia" que es va crear el capitalisme a través de les organitzacions obreres que lluitaven per "resistir-se" als estats capitalistes.

Perquè els estats poden ser capitalistes però, en canvi, no poden ser anticapitalistes. El moviment contrari només es pot trobar, ha explicat Baños, en "certs espais alliberats". "Els estats nació són els avaladors del capitalisme", ha argumentat. Aleshores, si Catalunya no es pot emmirallar en cap estat no capitalista perquè no n'hi ha, quina és la proposta de la CUP? El candidat ha explicat que aposten per imitar algunes "experiències reeixides" concretes, com monedes locals, models d'economia cooperativa i d'intercanvi, cooperatives de crèdit i d'empreses que "socialitzin qualsevol benefici".

Al final de la seva explicació, Baños ha fet una crida a no tenir prejudicis sobre aquesta ideologia. "Qui té una botiga o una pime ha de ser anticapitalista", ha afirmat. "No poden ser una altra cosa: ens acabarà matant com ens matarà a tots", ha dit, i ha conclòs que "som anticapitalistes per respirar".

stats