Política 16/10/2015

Sáenz de Santamaría agita l’amenaça de suspendre l’autonomia

El govern espanyol no descarta aplicar per via d’urgència l’article 155 encara que les Corts estiguin dissoltes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl govern de Mariano Rajoy té sempre a punt, en moments delicats tant dins com fora de les seves files, una bala a la recambra amb Catalunya. Una amenaça que, des de la campanya pel 9-N, ha agitat algun dels ministres quan semblava que el procés podia amb la Moncloa: l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, és a dir, la suspensió de l'autonomia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa no vol sentir parlar de la imatge del president de la Generalitat, Artur Mas, entrant aclamat al TSJC. I la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, tampoc vol entrar a valorar si l'estratègia de judicialitzar el procés està donant ales al sobiranisme, com l'expresident José María Aznar no fa més que dir-los des de totes les tribunes que té a l'abast. Rajoy va decidir dijous no afluixar ni un mil·límetre i seguir amb aquest tàctica. Però de nou, poques hores després, sortia el ministre de Justícia, Rafael Catalá, a agitar l'amenaça de suspendre l'autonomia.

La Moncla ha decidit aquest divendres canviar el discurs i donar ales a aquesta amenaça. Fins ara, Sáenz de Santamaría havia intentat minimitzar la possibilitat d'aplicar l'article 155 i només en algun cas havia recordat que "la Constitució ofereix mecanismes per fer complir la llei". Però ha anat més enllà i ha recordat que l'Estat té a punt totes les eines per suspendre l'autonomia a Catalunya ràpidament.

Un dels interrogants era si és possible aplicar l'article 155 amb les Corts dissoltes. I ahir fonts de la Moncloa es van encarregar de recordar a la premsa que Espanya mai perd el poder legislatiu i que la diputació permanent del Senat podria aplicar una mesura d'aquestes característiques per la via d'urgència després que Rajoy convoqui les eleccions generals del 20 de desembre i dissolgui el Congrés i les Corts. La Constitució estableix que per fer efectiu aquest article, que encara no s'ha aplicat mai, cal “una majoria absoluta del Senat” i la cambra alta, com el Congrés, que es dissoldrà el 26 d’octubre per donar pas a les eleccions generals.

L'estratègia de judicialitzar el procés

Amb tot, la Moncloa s'esforça a recordar que la suspensió de l'autonomia és una via legal més. "Això no és una qüestió ni del ministre ni del govern [espanyol], sinó de la Constitució, que assenyala que tothom ha de respectar-ne el compliment i vetllar pels interessos generals", ha dit Saénz de Santamaría durant la roda de premsa posterior al consell de ministres quan li han preguntat sobre aquesta qüestió.

"Mas es pensa que la democràcia és ell"

La portaveu del govern espanyol també ha reiterat que considera "una barbaritat" que Mas obrís dijous la porta a la possibilitat de no acatar una inhabilitació del TSJC. "Mas es pensa que la democràcia és ell", ha assegurat, i ha recordat que és el president d'una comunitat autònoma d'Espanya i que si no respecta el compliment de les lleis el mateix poden fer la resta de ciutadans. "Quina força té per demanar als catalans que respectin les lleis del Parlament de Catalunya o les decisions que prenen els òrgans de la Generalitat si ell està disposat a col·locar-se per sobre de la democràcia?", s'ha preguntat.

stats