CONGRÉS SOCIALISTA
Política 26/07/2014

Sánchez premia Andalusia a la cúpula del PSOE

El secretari general socialista situa Micaela Navarro, afí a Susana Díaz, a la presidència del partit

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridSusana Díaz, finalment, no ha volgut cremar-se ni discutir el lideratge que avui veurà ratificat Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE. La presidenta de la Junta d’Andalusia no encapçalarà l’executiva federal socialista, però sí que ho farà una andalusa. Micaela Navarro, actual presidenta del PSOE andalús i afí a Díaz, serà la nova presidenta dels socialistes espanyols i compaginarà els dos càrrecs, segons van avançar ahir fonts del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez agraeix així el suport que va rebre a Andalusia la seva candidatura per a les primeres primàries obertes del partit. El nou secretari general ja havia assegurat aquesta setmana que volia una dona al càrrec i que estava estudiant diferents noms. Navarro, de 57 anys i especialitzada en temes d’igualtat, es convertirà en la primera dona que presideix el PSOE en els seus 135 anys d’història. Es tracta d’un càrrec més simbòlic que executiu, però amb una important càrrega política dins de la formació. Des del 2000 que l’ostenten també dos andalusos, primer Manuel Chaves i fins ara José Antonio Griñán.

Però el principal puntal de Pedro Sánchez serà el fins ara president del PSOE a la Rioja, César Luena. Fonts pròximes al nou secretari general van confirmar ahir que es convertirà en el número dos del partit com a secretari d’organització, ja que Sánchez optarà per una executiva amb menys càrrecs i prescindirà de la vicesecretaria general. Luena substituirà Óscar López.

A l’executiva hi entrarien fins a tres líders autonòmics més: Patxi López (País Basc), Ximo Puig (País Valencià) i Tomás Gómez (Madrid), encara no confirmats. El que no queda gens clar és la quota catalana. El nou secretari general del PSC, Miquel Iceta, es va reunir ahir durant més de dues hores amb Sánchez a la seu del carrer Ferraz, però no va donar detalls de la reunió als periodistes. L’exministra Carme Chacón ha confirmat a alguns mitjans que serà a l’executiva, però no ho han fet fonts pròximes a Sánchez. No queda clar, però, si Chacón comptaria com a quota catalana. Serà un dels interrogants que caldrà resoldre avui en el congrés federal extraordinari que se celebra a Madrid i que presidirà Susana Díaz davant de 1.034 delegats socialistes i aproximadament 2.000 convidats.

stats