EL PAÍS QUE VOLEM ARA (i 4): ACCIÓ
Política 12/09/2012

L'ARA fa propostes: els deures de la societat civil

Les entitats han de pressionar, però també han d'acompanyar l'executiu per avançar preservant la cohesió social

Ara
2 min
Els deures de la societat civil

BarcelonaEnfortir la unitat cívica

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enfortir la unitat social que garanteixi la cohesió interna malgrat que les circumstàncies econòmiques i polítiques del país comportin tensions. No podem permetre que la societat civil, que sempre ha estat motor i actor fonamental en la construcció de la nostra història, quedi capturada per les discrepàncies. És per això que totes i cadascuna de les entitats cíviques, socials i culturals del nostre país han de contribuir a aquesta cohesió. La Taula del Tercer Sector és fonamental en aquest procés com a eina de sensibilització col·lectiva i part fonamental de la nostra identitat com a societat.

Promoure debats amb rigor

Saber què voldria dir ser independents és clau en el procés de mentalització social. Si es camina en aquesta direcció, cal mantenir la difusió informativa, argumentada i sòlida de tots els escenaris i des de tots els àmbits. No es pot defugir cap debat.

Catalunya ha de seguir integrant

La integració de totes les persones que viuen al nostre país ha de ser una prioritat també en aquest procés. Les polítiques d'integració s'han d'enfortir, sobretot ara. Un procés cap a la independència només serà possible si és amb ells com a subjectes.

Resposta unitària als atacs judicials

Cal reaccionar de manera col·lectiva i unitària a les dificultats derivades de decisions judicials o executives de l'Estat que comprometen les nostres institucions de país o les eines de la nostra identitat (llengua, sistema educatiu, sistema judicial, mitjans de comunicació). Qualsevol decisió de l'Estat que desestabilitzi encara més que la mateixa crisi l'estat del benestar ha de rebre respostes unitàries, no sectorials. Els sacrificis que toca fer han de ser assumibles.

Subratllar les nostres fortaleses

Tenim una societat civil organitzada que és un dels grans potencials que empenyen el país. Cal més que mai que actuï per reclamar polítiques coherents a les nostres institucions, i enfortir la consciència i autoestima de les nostres fortaleses.

Fer visible Catalunya al món

Catalunya es veu al món a través dels ulls d'Espanya. Generem missatges que traspassen fronteres (cultura, esport, economia, ciència). Aquests actius de Catalunya s'han de donar a conèixer a l'estranger perquè el relat sigui el nostre. Els esforços per internacionalitzar el missatge són fonamentals.

Reforçar entitats transversals

Reforçar les entitats i plataformes de caràcter unitari i transversal com ara l'Associació de Municipis per la Independència i l'Assemblea Nacional Catalana. Tenim una societat civil excessivament atomitzada que perd moltes energies coordinant-se . Cal aconseguir simplificar també les estructures dins de la societat civil.

Acompanyar la Hisenda pròpia

Donar suport a la implantació de la Hisenda pròpia. Cal mentalitzar la ciutadania que arribarà el moment de confiar en la nostra pròpia estructura fiscal. La societat catalana hi ingressarà els impostos quan sigui l'hora.

Actitud vigilant amb el Govern

Mantenir la pressió al Govern perquè no rebaixi els objectius i eviti que la crisi debiliti eines potents de construcció nacional com ara l'escola o els mitjans públics. Els instruments per fer créixer el país no es poden debilitar.

Servir-se de la llei de consultes

Fer ús de la llei de consultes per treballar activament en el desenvolupament de la nostra capacitat de decidir sobre qüestions de caràcter polític, social i econòmic que siguin d'interès ciutadà. Aquesta praxi ha de fer créixer la consciència en el dret a decidir.

stats