TRAMA MERCURI
Política 30/11/2012

Un empresari penedit va destapar el cas de corrupció de Sabadell

Un empresari que volia sortir de la trama hauria estat l'origen de la investigació del cas Mercuri, iniciada el 2010. El delator de Bustos i dels altres detinguts hauria cobrat menys del que li haurien promès

Laura Díaz Roig / Sara González
4 min
REGISTRE EXHAUSTIU Un dispositiu de 300 mossos van participar en els escorcolls de l'operació Mercuri.  Avui comencen a declarar  els detinguts.

BarcelonaParticipava en la trama fins que, ja sigui per mala consciència o perquè no va rebre el que se li havia promès, va decidir que ja n'hi havia prou i ho va denunciar. Un empresari penedit i imputat per la xarxa de corrupció urbanística de Sabadell va ser qui presumptament va engegar la maquinària perquè els Mossos i la Fiscalia Anticorrupció iniciessin la investigació de l'operació Mercuri. El cas començarà a desgranar-se avui amb l'inici de les declaracions dels detinguts davant del titular del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell que investiga el cas. Per ara s'han produït una dotzena de detencions i 26 imputacions, entre les quals hi ha la de l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, que declararan demà al matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'empresari relacionat amb el món de la construcció que va ajudar a destapar la trama hauria estat treballant durant més d'un any per a Jordi Soriano, en aquell moment regidor del PP de Sabadell -va ser expulsat del partit fa un any-. La seva feina hauria consistit a fer de pont entre les empreses i Soriano per aconseguir acords en negocis relacionats amb l'administració local. De fet, el PP de Sabadell va explicar ahir que Soriano, que és un dels detinguts, va ser expulsat l'any passat del partit just abans de les eleccions municipals perquè "sistemàticament" prenia decisions al marge de les directrius de la direcció de la formació. Un dels exemples més flagrants es va produir durant un ple municipal de l'anterior mandat en què s'havia d'aprovar el conveni urbanístic que permetia a l'Ajuntament passar a ser titular del Castell de Can Feu. Inicialment, Soriano es va abstenir, una decisió que, amb el vot negatiu de la resta de l'oposició, no permetia a l'equip de Bustos aprovar el conveni. Però després d'una pausa enmig del ple, va demanar canviar el vot perquè pogués tirar endavant. "Va ser un espectacle vergonyós", va explicar ahir el portaveu del PP, Esteban Gesa.

Soriano, a l'epicentre de la trama

Es considera que Soriano estava situat a l'epicentre de la trama i era la persona que feia els tractes i posava en contacte els empresaris de la construcció que volien optar a obres públiques del municipi amb el consistori. La trama exigia un dipòsit previ de 120.000 euros -que podia variar segons el pressupost de la construcció- per obtenir avantatges en les adjudicacions d'obra pública. Aquests diners anaven a parar, segons la Fiscalia Anticorrupció, a un "fons perdut" que finalment "es repartia entre els polítics i els funcionaris implicats". A més, existia "el pacte implícit i emparaulat" d'un 3% en diner negre un cop acabada l'obra.

Entre els projectes que s'haurien lligat a la trama hi hauria el Parc Agrari, els habitatges públics de Can Llong, el cementiri municipal, el Parc Central i la rehabilitació de cases de la Fundació Barnola-Vallribera. L'empresari, ara imputat, hauria cobrat per les gestions que feia, però menys del que li havien promès inicialment. Entre les últimes iniciatives en què hauria participat l'empresari penedit hi hauria una sèrie de permisos per abocar terres de la Ronda Oest i de les obres del metro al Parc Agrari de Sabadell.

En l'origen de la investigació també podria haver estat clau la declaració a la Fiscalia Anticorrupció que va fer la cap de llista d'ICV, Carme Garcia, arran de la denúncia d'un robatori a la seu del partit a Sabadell. A finals del 2009, particulars relacionats amb el món de la construcció es van posar en contacte amb la regidora ecosocialista per denunciar tractes de favor a canvi de compensacions en diverses obres i infraestructures de la ciutat.

'El capo' i 'la pija'

Part de la investigació del cas Mercuri es basa en unes escoltes telefòniques que revelen que els implicats en la trama es referien a l'alcalde Manuel Bustos com el capo i a l'alcaldessa de Montcada i Reixac com la pija . "Treballaré incansablement per defensar la meva honorabilitat, però sobretot perquè Sabadell recuperi la confiança en el seu Ajuntament. Reitero que mai he participat en cap trama de corrupció urbanística ni de cobrament de comissions", va insistir ahir Bustos en un comunicat. A més, va dir que el consistori "continua treballant amb normalitat i complint, com sempre ha fet, amb els procediments legals establerts" i va lamentar que estigui sent sotmès a "judicis paral·lels" mentre prossegueix la investigació.

Tot i això, les informacions que van sortint a la llum segueixen esquitxant Bustos i el seu entorn. Segons van informar fonts properes a la investigació a l'ARA, entre les persones que l'alcalde Bustos utilitzava per fer favors hi havia el cap de la Policia Local de Sabadell, José Miguel D.M. -imputat en el cas-, a qui demanava que retirés les seves multes, les dels seus familiars i les de la gent del seu entorn. Segons aquestes fonts, el cap policial, que entre els anys 2000 i 2007 va exercir de responsable de la policia de Reus, va acabar retirant diverses sancions a petició de Bustos.

La investigació va sortir a la llum pública dimarts al matí quan una comitiva judicial, encapçalada per alts càrrecs dels Mossos d'Esquadra i el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, va escorcollar l'Ajuntament de Sabadell. Paral·lelament es van fer una quarantena més d'entrades a empreses i societats -la Federació de Municipis de Catalunya i la seu de la Companyia d'Aigües de Sabadell- i 15 escorcolls a domicilis.

Fernández, a l'espera del Suprem

El diputat al Congrés Daniel Fernández, suspès del seu càrrec de secretari d'organització, no va assistir ahir a la reunió del grup parlamentari perquè havia d'atendre les qüestions legals relacionades amb la seva implicació en una branca de la investigació judicial per tràfic d'influències. Encara està pendent de l'acceptació de la imputació per part del Suprem.

stats