Política 20/10/2014

Podem regira el mapa municipal i posa en alerta el PP i el PSOE

M.f.f.
2 min

MadridEl concepte democràcia no fa més que ressonar últimament en boca de tots els polítics de Madrid. I no només per brandar arguments a favor o en contra del dret a decidir. La irrupció de Podem i la crisi del bipartidisme que van evidenciar les europees del 25-M va posar en guàrdia els partits tradicionals, que ja estan començant a moure peça de cara a la següent cita electoral -més enllà de si hi ha eleccions anticipades a Catalunya-: les municipals del maig del 2015, un verdader laboratori de participació ciutadana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El PSOE respon a la crisi de la democràcia amb més democràcia”, assenyalava ahir el líder socialista, Pedro Sánchez, des del punt de votació per a les primàries de Coslada, un municipi madrileny. La formació ha celebrat aquest cap de setmana la primer tanda d’elecció de caps de llista per a les eleccions del maig després d’haver “entès” el missatge que els van enviar els ciutadans en les últimes europees: “El PSOE està donant exemple de democràcia, de participació i de transparència per canviar l’organització i, amb això, canviar la política a Espanya”.

Els socialistes consideren que les seves primàries “són el procés democràtic més gran de la història d’Espanya” i les contraposen a l’assemblea ciutadana de Podem. Però al final del procés només cinc comunitats hauran celebrat primàries obertes.

Podem ha fet de catalitzador d’aquest canvi, però ara Pablo Iglesias aposta només per focalitzar-se en les estatals, per “disputar la democràcia a la casta”. Si guanya la seva opció, Podem renunciarà a la seva marca a favor de plataformes ciutadanes a l’estil de la barcelonina Guanyem. Aquestes iniciatives són el verdader motor de la nova política a les municipals. Des que es va presentar Guanyem Barcelona al juny, la marca Guanyem s’ha multiplicat per tot l’Estat, tot i que no hi ha una coordinació entre plataformes.

Rajoy s’ho mira des de fora

Esquerra Unida s’ho mira amb atenció i, mentre prepara primàries obertes, també debat entrar a les plataformes Guanyem a l’espera del que faci Podem. El PP és l’únic que s’ho mira des de fora, estancat amb les seves mesures de “regeneració democràtica”. Génova ha frenat, de moment, la polèmica reforma electoral per a l’elecció directa d’alcaldes. Cap altre partit li donava suport.

stats