Política 01/05/2014

Un 51% per al 'sí-sí': un resultat més ajustat del que podria semblar

Anàlisi i projecció del possible resultat de la consulta partint de les dades del CEO 'cuinades'

Jordi Muñoz
2 min
Votació a les passades eleccions catalanes

PolitòlegLes enquestes fa uns mesos que detecten una estabilització de l’opinió pública respecte a la consulta i la independència. Després d’anys de creixement accelerat del suport a l’estat propi, des dels inicis del 2013 les posicions han anat cristal·litzant i l’opinió pública es mou poc. És lògic, ja que el debat va guanyar intensitat fins al punt àlgid de la tardor del 2012, entre l’11 de setembre i les eleccions del 25-N. Des de llavors els ciutadans tenen posicions cada cop més sòlides i difícils de moure. Caldrà esperar als esdeveniments de la tardor per veure quin marge de canvi hi ha, i cap a on.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, es poden produir petites oscil·lacions relacionades amb la imprecisió de les enquestes -el marge d’error- i amb canvis metodològics. De fet, aquest és el primer baròmetre del CEO que es fa presencialment i no per telèfon, i aquest canvi pot explicar algunes de les diferències que observem. Però més enllà de canvis petits, als quals cal donar una importància relativa, és bo analitzar les dades amb un cert deteniment per saber on som.

Tot i que de manera temptativa, una primera estimació que podem fer amb les dades del CEO prové de corregir les dades en funció del record de vot en les últimes eleccions. Això ho fem per ajustar les desviacions que es produeixen a la mostra que, com sol passar, sobrerepresenta determinats perfils sociopolítics i n’infrarepresenta d’altres, com els abstencionistes i els votants del PP, que són més reticents a respondre aquesta mena d’enquestes.

El sí-sí es quedaria al 51%

D’aquest senzill exercici se’n deriva un escenari força ajustat, en què el sí-sí recolliria prop d’un 51% dels vots emesos, per un 35% del no i un 14% del sí-no. Cal comptar que aquestes dades estan calculades sobre el 75% de votants decidits, sense assignar el 10% d’indecisos ni el 13% d’abstencionistes que estimem després d’aplicar la correcció a la mostra. La majoria pel canvi en l’ statu quo és, doncs, molt sòlida a Catalunya però la qüestió de si el sí a l’estat independent superaria el 50% dels vots emesos a la consulta està encara oberta, ja que les dades estan dins dels marges d’error de l’enquesta. Al capdavall, el resultat dependrà en bona mesura de com sigui el procés polític que ens porti fins a les urnes. Ningú hauria de donar res per fet, doncs. Ni en un sentit ni en l’altre.

stats