Política 01/11/2014

Com són els seguidors catalans de Pablo Iglesias

i
David Miró
3 min

Podem ja és la tercera força a Catalunya en intenció directa de vot en el cas d’unes eleccions al Parlament (6,2%, empatada amb la CUP) i a prop de ser la segona en unes generals (10,7%, a només sis dècimes de CiU, que té un 11,3%). Els temors del PP i el PSOE respecte a Espanya estan, doncs, completament justificats. Analitzar el fenomen Podem és complicat perquè els sociòlegs tenen dificultats per ponderar el vot final d’una formació que “desconeixen”, de la qual no tenen identificats els votants ni poden predir el seu comportament futur. Tot i això, l’enquesta del CEO ens dóna algunes pistes sobre com pensa el seu electorat a Catalunya que val la pena repassar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Són d’esquerres o de dretes?

El CEO pregunta als electors com s’autoubiquen entre l’esquerra i la dreta. El 10 és l’extrema dreta i el 0 l’extrema esquerra. Curiosament, els electors de Podem (3,63) se situen menys a l’esquerra que la CUP (1,96), ICV-EUiA (2,94) o ERC (3,20), i molt a prop del PSC (3,77). El seu electorat, doncs, està lluny de l’extrema esquerra i se situa en un àmbit més pròxim a la socialdemocràcia. Ara caldria escatir si això és així perquè la majoria de votants són de centreesquerra o perquè en realitat són un magma que va de l’extrema esquerra a la dreta i aquest resultat és només la mitjana.

Són unionistes o independentistes?

En una escala del 0 al 10 de catalanisme, en què el 10 és el màxim catalanisme, els electors de Podem se situen en un 5,58. Això és més catalanista que el PSC (4,81), però menys que ICV-EUiA (6,94). Una majoria, 47,5%, volen que Catalunya sigui un estat federal i un 19,5% s’inclinen per ser un estat independent, molts menys que els que prefereixen quedar-se com una comunitat autònoma (28,5%). Això els situa, altre cop, a mig camí entre ICV-EUiA, que té més independentistes (33,5%), i el PSC, que en té menys (12,1%). Pel que fa a un hipotètic referèndum, l’electorat de Podem està pràcticament dividit en tres terços entre el sí-sí (26,4%), el sí-no (32,2%) i el no (29,2%).

A qui prenen els vots?

Una ullada als quadres de transferència de vot indica que els tres principals partits afectats són el PSC, ICV-EUiA i Ciutadans i, una mica més lluny, la CUP. En el cas d’unes eleccions catalanes, els més afectats serien Iniciativa i Ciutadans, i en unes generals, el PSC i Iniciativa. Vistes les xifres, una hipòtesi versemblant és que Podem, a més d’alimentar-se de l’abstenció, ha xuclat tant el votant més unionista d’ICV-EUiA com el menys espanyolista de Ciutadans.

Quin serà l’efecte Podem a Espanya?

A l’espera del CIS de la setmana que ve és evident que Espanya i Catalunya presenten ecosistemes polítics diferents. El factor principal de diferència és que Podem a Espanya és capaç de prendre vots directament al PP. Això no passa a Catalunya perquè aquí l’electorat popular és molt més ideològic (més conservador i espanyolista) que el de la resta d’Espanya, on el votant és més transversal perquè el PP es presenta com un partit de masses amb trets populistes. Aquest fet fa preveure que la penetració de Podem a Espanya pot ser molt més espectacular que a Catalunya i ser primera força almenys en intenció directa. Un autèntic terratrèmol que pot fer trontollar les bases del sistema polític sorgit de la Transició.

stats