TURISME
Societat 22/06/2012

Barcelona, la més rendible en turisme

La bona imatge que Barcelona té a l'estranger l'ha convertit en la ciutat amb millors xifres de turistes, tot i la crisi. Els experts demanen més innovació als destins que ho estan passant malament.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Una parella de turistes passejava per les Rambles de Barcelona amb les maletes, ahir.

BARCELONA.La capital catalana s'ha convertit aquest 2012 en la primera ciutat del rànquing de destins urbans de l'Estat. El creixement dels ingressos hotelers i la creació de feina en el sector turístic -enguany els llocs de treball han augmentat un 1,7%- l'han catapultat a dalt de tot de la llista de ciutats més rendibles en turisme, segons dades presentades ahir per Exceltur, l'associació d'empresaris turístics.

Les xifres sorprenen sobretot perquè altres ciutats turístiques de l'Estat, com Madrid, Sevilla, Bilbao i València, han començat l'any amb números negatius i estan patint les conseqüències de l'escenari econòmic actual, que ha portat, sobretot, a una davallada del turisme domèstic. Segons Francesc Valls, catedràtic d'Esade, "com que Barcelona és un destí urbà creat recentment, després dels Jocs Olímpics, ens hem pogut organitzar a la perfecció i convertir-nos en un referent dels city breaks en l'àmbit europeu". Per Valls, la capital catalana ha sabut rendibilitzar tots els seus atractius: la platja, el patrimoni, la gastronomia, l'oci, la cultura i el comerç "per convertir-se en una ciutat de moda a escala internacional". En la mateixa línia es pronunciava José Luis Zoreda, vicepresident d'Exceltur, que va participar ahir en la presentació del segon Informe d'Innovació Turística a l'Estat. Zoreda va destacar que "Barcelona ha optat per un bon model de negoci, més rendible, i per això ara està triomfant".

Innovar per sortir de la crisi

Aquesta jornada va reunir a Esade diversos experts i empresaris del sector, que van animar els destins i les ciutats turístiques que estan patint més la crisi a innovar per poder millorar les seves xifres. "El model de sol i platja no contribuirà a la recuperació de l'economia espanyola si el sector no innova i crea nous atractius i noves experiències", va resumir Francesc Valls. El professor va posar com a exemples les petites i mitjanes empreses del sector que havien reduït molt el seu pressupost en innovació -un concepte que engloba canvis en les infraestructures, en el model de negoci o a millorar la formació del personal- des de l'inici de la crisi, però que des de l'any passat l'han començat a augmentar. Enguany gairebé la meitat de les pimes del sector dediquen més d'un 12% del seu pressupost a la innovació i Valls confia que creïn un efecte contagi en altres empreses. Pels experts, aquesta és l'única recepta per fer front a la crisi, especialment ara que la situació al nord d'Àfrica s'ha tranquil·litzat i l'Estat ja no rep visitants derivats d'aquella zona, com va passar l'any passat. Per Exceltur, això ja es comença a notar: a l'Estat els llocs de treball en el sector han caigut enguany un 1,6% en comparació amb el 2011, mentre que el ingressos per habitació d'hotel han baixat fins als 42 euros, un 2,4% menys.

stats