INFRAESTRUCTURES
Societat 29/05/2012

El Berguedà tindrà un luxós complex d'oci amb capital àrab

La comissió d'urbanisme de la Catalunya Central aprovarà aquest juliol -o setembre a tot estirar- la construcció d'un complex hoteler i d'oci de 75 hectàrees a Peguera. El propietari és un xeic de Dubai.

Albert Balanzà
3 min
El Berguedà tindrà un luxós complex d'oci amb capital àrab

MANRESA / BERGALa Catalunya Central s'avançarà aquest estiu a Barcelona en la projecció de grans infraestructures de fort impacte al territori i tirarà endavant, gràcies al text refós d'un pla especial que aprovarà la comissió d'urbanisme del territori, un complex hoteler i d'oci de 75 hectàrees al poble abandonat de Peguera (Berguedà). La iniciativa es remunta a l'adquisició del xeic Butti bin Maktum bin Juma al-Maktum, ara fa 9 anys, de 2.000 hectàrees de terreny, tot el nucli, on ara només queden de peu el cementiri, l'ermita i la casa de Cal Gran. No hi viu ningú.

La història d'aquest mini-Eurovegas sense joc és llarga en una zona que en els últims temps ha assistit a l'adéu de la indústria minera, tèrmica, tèxtil i d'oci i al progressiu abandonament de terrenys: a Peguera no hi ha mines des del 1928, però entre Guardiola, Vallcebre, Fígols, Cercs i Saldes hi va haver més de trenta excavacions. A tocar de Peguera, a més, l'any 2004 hi va tancar l'estació d'esquí on tradicionalment es registraven els gruixos més baixos de Catalunya i els esforços del Govern per recuperar-la han estat inútils.

Un any abans d'aquesta sacsejada definitiva en l'economia local, però, l'empresari Harald Küspert, que és el representant del xeic Al-Maktum i manté un centre de cria de falcons al poble d'Odèn (Solsonès), va localitzar aquest macroparatge per al seu amo i va començar una complexa negociació amb els múltiples hereus dels comtes d'Olano. El preu final sobre la societat Serchs, propietària de les 2.000 hectàrees que toquen els nuclis de Fumanya i Peguera, dins de Fígols, i una part de Cercs, va ser de 3,6 milions d'euros. El municipi de Fígols, que es regia fins aleshores en qüestions de territori pel pla d'espais d'interès natural del 1992, va estrenar el 2009 el pla d'ordenació urbanística municipal i va obrir del tot la porta al projecte que un any abans havien presentat els nous propietaris.

Cinc estrelles

L'últim episodi d'aquesta història, en tot cas, s'està escrivint aquests dies tant a escala administrativa com popular. Avui, l'Ajuntament de Fígols, el municipi del qual depèn actualment Peguera, tancarà el període de 45 dies de tràmit d'informació pública del nou text refós del pla especial, que ja es va aprovar de manera definitiva el juny del 2011, però la comissió d'urbanisme de la Catalunya Central va demanar fer-hi alguns retocs que han allargat el procés. Diumenge la plataforma Salvem Peguera, les entitats que fan oposició, va fer una caminada per l'indret.

El pla especial urbanístic de l'indret de Peguera -que va presentar l'empresa Peguera Building Development SL dels germans Vicenç i Toni Muñoz en nom de Küspert i Al-Maktum- preveu un hotel de cinc estrelles amb 40 habitacions (primera fase) i una agrupació de 16 cases de pedra com a aparthotels amb dos i tres habitacions (segona fase). "Tot s'inscriurà com una sola finca i es construirà sobre les antigues cases; el poble l'hem de recuperar de manera sostenible", diu Vicenç Muñoz. L'últim habitant de Peguera va marxar el 1965 i, entre els fills il·lustres d'aquest nucli, hi va néixer el líder anarquista Ramon Vila Caracremada.

Empresari independentista

Muñoz, un empresari que també ha tingut el seu moment polític com a secretari d'acció municipal de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) a Manresa, comenta que els requisits de la Generalitat han obligat a descartar la urbanització cap a l'extrem que en diuen "dels pisos" i canviar de lloc l'hotel, de l'antiga cantina a una part "més elevada i assolellada, i reservada del vent del nord". La zona d'aparthotels, d'accés amb barrera, s'ha concentrat a uns 400 metres de l'hotel i es descarta un heliport, però es mantenen la piscina i l' spa de l'hotel i l' spa de les cases. El complex es completa amb una pèrgola, un centre d'observació del cel, una hípica, una zona de tir a l'arc, un rocòdrom i circuits per a bicicletes. La inversió inicial, 20 milions d'euros, s'ha reduït a catorze, i es preveu donar feina a 150 persones de manera directa i indirecta.

En aquest nou període d'al·legacions, la plataforma Salvem Peguera ha presentat vuit pàgines contra el projecte amb arguments com la sobreexplotació de l'aqüífer de les calcàries del Pedraforca, la restricció d'accés als vials dels aparthotels i la falta d'un estudi d'afectació d'una zona "d'hàbitat molt sensible que posa en perill el corredor biològic amb una barrera humana", explica el Jordi, un dels portaveus de Salvem Peguera. "Tot el consum que es genera serà bestial", afegeix.

L'alcalde de Fígols, Josep Guixé, al seu torn, s'ha declarat entusiasta del projecte. Però qui té més ganes que tot arrenqui és el xeic Al-Maktum, que no visita el lloc des del 2009. Què farà amb les 1.825 hectàrees que li sobren? "Gestionar el bosc, caça, safaris", diu Muñoz.

stats