SANITAT
Societat 10/08/2013

Emergència al transport sanitari: acampades per la rebaixa de sous

Els treballadors protesten per les retallades salarials i faran vaga

Iu Andrés
2 min

BarcelonaVirgínia Molina treballa de tècnica sanitària d'una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Després d'un torn de nit de 12 hores, s'afegeix a l'acampada que els treballadors mantenen davant l'empresa, al carrer Pere IV de Barcelona per protestar per la rebaixa salarial. Relleva companys que han passat la nit al ras o als cotxes. "Dormiré després, estem aquí per denunciar que treballem sota molta pressió. La retallada del sou és només el detall final", raona Molina.

El conflicte laboral en el sector del transport sanitari s'ha encès aquests últims dies. Primer van ser sis ambulàncies cremades. Els treballadors se n'han desvinculat, però reconeixen que han donat visibilitat a la protesta. Després es van organitzar acampades davant les seus de les empreses i, finalment, s'ha convocat una vaga, que està prevista entre els dies 9 i 12 de setembre.

La guspira de tot plegat és la retallada del 4,6% que la Generalitat ha aplicat al sector i que les empreses d'ambulàncies, agrupades en la patronal Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (ACEA), han fet repercutir en la nòmina dels treballadors, rebaixant-la un 9,2%, equivalent a uns 200 euros mensuals. Els sindicats denuncien que les empreses han pres la decisió de manera unilateral després de no assolir un acord en les negociacions. També alerten d'un "greu" deteriorament del servei de transport sanitari i de la "vulneració" per part de la patronal dels drets dels treballadors. Cap responsable de les companyies s'ha volgut pronunciar sobre el conflicte. "No es va comunicar i s'ha fet a l'agost, amb mala fe, quan tothom està de vacances", es queixa un company de Molina, que prefereix no desvelar la identitat.

Els treballadors d'Ambulàncies Domingo s'han unit per mantenir una acampada de manera indefinida, fins que l'empresa negociï. La Guàrdia Urbana els va obligar a desmuntar les tendes i, des de llavors, fan torns per dormir entre cartrons i sacs, i es reuneixen al voltant d'un parell de taules protegides amb para-sols de la intensa calor de l'agost. La imatge del carrer, ple de pancartes, fa visible el seu malestar i les seves reivindicacions. Els treballadors d'altres empreses d'ambulàncies han emulat la protesta amb més acampades. "Potser ara guanyen menys, però aquestes empreses no tenen pèrdues", protesta Héctor Grande, tècnic sanitari que es queixa també de les condicions laborals adverses i denuncia que l'austeritat pressupostària està afectant l'atenció als usuaris. El SEM ho desmenteix i es desvincula de les protestes, però els treballadors han perdut la paciència. "Si després de les males condicions i l'enorme pressió, ens toquen l'únic que tenim, que és un sou a final de mes, ja no ens queda res, no tenim res més a perdre", sintetitzen.

stats