Societat 09/08/2014

Mobilització contra la llei d’El Bulli Foundation

Prop de 70.000 firmes rebutgen la construcció del projecte a la cala Montjoi

Elisabet Escriche
2 min
El projecte de Ferran Adrià ocuparà 4.300 metres quadrats a la cala Montjoi, una zona situada al Parc Natural del Cap de Creus.

BarcelonaDesprés de veure la “carta oberta” de la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN), en què acusava el Govern de fer una “llei a mida” perquè El Bulli Foundation de Ferran Adrià es pugui construir a la cala Montjoi, al mig del Parc Natural del Cap de Creus, una veïna de Barcelona va decidir portar aquesta denúncia a la plataforma Change.org. Ahir, i després de tres setmanes de campanya, havia aconseguit una mica més de 67.000 firmes i el suport d’una trentena d’organitzacions ecologistes d’arreu de Catalunya. En la seva petició, la campanya recorda al Parlament que el parc natural és un espai protegit i un “llegat per a les generacions futures”. Per això, afegeix el document, el nou complex de Ferran Adrià, amb una superfície de 4.300 metres quadrats, hauria de trobar una ubicació fora de l’espai protegit.

L’avantprojecte de llei que permetrà executar El Bulli Foundation està a exposició pública des del 15 de juliol. El termini de presentació d’al·legacions acabarà el 15 de setembre. Entre les entitats que en presentaran hi ha la mateixa IAEDEN. La seva portaveu, Bàrbara Schmitt, detalla que, tot i que encara hi estan treballant, incidiran en l’incompliment de les lleis de protecció del medi ambient i del planejament urbanístic. Però també posaran èmfasi en la mobilitat. “Per accedir a la cala Montjoi s’ha de recórrer una carretera estreta de set quilòmetres que passa pel mig del parc natural”, explica Schmitt. L’entitat no entén com el projecte, que qualifica d’interessant, no es trasllada a qualsevol altre punt del municipi de Roses. “Compliria la legislació existent i seria més accessible”, reivindica la portaveu de l’associació empordanesa.

Tant la IAEDEN com la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana) alerten que l’aprovació del projecte crea un “precedent perillós” i vulnera els principis generals d’un estat de dret, segons el qual les lleis han d’aplicar-se per igual a tota la població. Les entitats ecologistes reconeixen que la campanya de recollida de firmes a Change.org té un valor “simbòlic”. Tot i així, la IAEDEN apunta que serveix per desmuntar el principal argument del Govern per aprovar el projecte: que es tracta d’una actuació d’interès públic. L’associació empordanesa té previst presentar les firmes al Parlament aquest mes de setembre. Portaveus del departament de Territori i Sostenibilitat van subratllar ahir a l’ARA que el projecte segueix el calendari previst: es planteja que es pugui aprovar a finals d’any.

Estreta col·laboració

Des del primer moment, la Generalitat ha mostrat el seu suport al projecte de Ferran Adrià. De fet, per permetre que el xef pugui respectar el calendari anunciat -el seu objectiu és que el projecte d’El Bulli Foundation obri les portes el 2016-, el Govern ha agilitzat els tràmits legals. Va impulsar fa uns mesos el projecte de llei per declarar-lo com una actuació d’interès públic de primer ordre. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va justificar aquesta llei ad hoc apuntant que és un projecte “estratègic per al desenvolupament econòmic del país” i va recordar que “Catalunya aposta per la protecció dels espais naturals”.

stats