RELIGIÓ
Societat 04/03/2014

El Papa demana als bisbes que escoltin més els fidels

En una audiència a 83 prelats al Vaticà, Francesc demana allunyar-se dels missatges d’exclusió

Sandra Buxaderas
3 min

RomaLa jerarquia de l’Església catòlica ha d’optar per un nou estil d’evangelització, menys centrat en la defensa del dogma i més centrat a procurar acollir a tothom perquè ningú se’n senti exclòs. I en aquesta tasca, li cal actuar més en sintonia amb els creients catòlics. Aquest, en paraules subtils, va ser el missatge que va llançar ahir el papa Francesc als 83 bisbes que aquests dies són a Roma en la visita ad limina, la recepció que els organitza el Vaticà cada cinc anys. En nom d’ells, l’encara president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Antonio María Rouco Varela, va defensar que l’Església espanyola ha dut a terme una evangelització inspirada en el magisteri de Joan Pau II, un papa considerat conservador en termes eclesials.

Aquest ha sigut l’últim discurs important de Rouco, que en pocs dies serà rellevat de la presidència de la CEE. Fa poques setmanes els bisbes van triar com a secretari de la CEE un home més en sintonia amb l’estil pastoral de Francesc, José María Gil Tamayo. Un primer grup de bisbes espanyols va ser a Roma la setmana passada i ara hi és un segon grup, entre els quals hi ha els bisbes catalans. Els dos grups van coincidir en una audiència general oferta ahir pel Papa.

Francesc va iniciar el discurs reconeixent que els bisbes espanyols s’enfronten “a la dura experiència de molts batejats” i a una “cultura mundana que arracona Déu a la vida privada i l’exclou de l’àmbit públic”. Ara bé, per afrontar aquest repte, als bisbes els convé fer brotar llavors posant molta cura “a fer-les créixer amb l’exemple, l’educació i la proximitat, d’harmonitzar-les en el conjunt de la vinya del Senyor, de la qual ningú pot quedar exclòs”. Ara cal “obrir nous camins a l’Evangeli”, els va dir. Això passa perquè els bisbes imitin Jesús en tres principis: el servei, la humilitat i la paciència. Més que subratllar el que separa els catòlics de la resta -una crítica que se li ha fet sovint a Rouco-, cal “escoltar tothom de cor a cor, amb tendresa i misericòrdia i buscar el que veritablement uneix i serveix per a la mútua edificació”.

En aquesta recerca, va afegir, “és important que el bisbe no se senti sol, ni es cregui que està sol, que sigui conscient que també el ramat que li ha estat encomanat té olfacte per a les coses de Déu”. Cal escoltar més “els col·laboradors més directes, els sacerdots”, però també “les persones consagrades” i “els laics”, va dir.

Prioritat: la tasca de servei

El Papa va afegir que la trobada amb la societat espanyola pot ser la tasca “d’amor i servei als pobres” que fan organitzacions com Càritas i que reben el reconeixement “de creients i no creients”, una tasca que ha de ser prioritària per als bisbes. “Poseu-vos al capdavant de la renovació espiritual i missionera de les vostres esglésies particulars, com a germans i pastors dels vostres fidels i també dels que no ho són, o ho han oblidat”, va concloure.

Rouco, en el seu discurs, va citar sovint Joan Pau II com a referent i va afegir que “la preocupació constant” dels bisbes d’Espanya ha estat “la predicació, la catequesi i l’educació en la fe” i “la necessitat, sentida amb molta urgència, d’ajudar els nostres cristians a fer-se presents en els ambients de cultura, la universitat i l’escola i, d’una manera encara més urgent, en l’àmbit del matrimoni, de la família i de la vida”.

Aquesta setmana els bisbes catalans visitaran diversos dicasteris vaticans i el dia 7 tindran audiència amb el Papa. El dia abans, l’episcopat de Barcelona serà rebut a la secretaria d’Estat del Vaticà, un organisme clau en l’actual context d’efervescència política que viu Catalunya. Tot i ser teòricament cada cinc anys, l’última visita ad limina va ser el 2005, amb el pontífex Joan Pau II.

stats