Junts demana repetir el vot exterior del 12-M per "greus irregularitats"

Les juntes electorals van comunicar ahir els resultats, en què el PSC va ser la primera força

3 min
El secretari general de Junts, Jordi Turull, i l’expresident Carles Puigdemont.

BarcelonaJunts per Catalunya ha demanat repetir el vot exterior de les eleccions del 12 de maig per "irregularitats". Ha presentat quatre escrits davant de cadascuna de les juntes provincials afirmant que es van destruir vots considerats invàlids abans que finalitzés el termini d'impugnació. Ahir es van comunicar els resultats després de l'escrutini i el PSC va ser primera força, amb el 26,2% dels vots, sense alterar el repartiment d'escons. La segona posició també se la va emportar Junts (23%), seguit del PP (11,6%), ERC (11,56%), els comuns (7,38%), Vox (5,7%), la CUP (4,1%) i AC (1,6%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La queixa de Junts té a veure amb els vots que es van rebre de l'estranger però que no es van acabar compatibilitzant –"vots no escrutats"– en el recompte final perquè es va concloure que no eren vàlids i es van destruir. "La destrucció de vots per presumpta invalidesa abans que expiri el termini per impugnar-los compromet seriosament els drets electorals dels ciutadans i la integritat de procés electoral", diu l'escrit presentat per Junts.

La candidatura de Carles Puigdemont argumenta que, almenys, s'havien d'haver esperat a destruir-los fins que expirés el termini per impugnar els resultats, que acabava aquest dissabte, 24 hores després de l'escrutini general.

A parer de la formació de Carles Puigdemont, la invalidesa no pot ser "atribuïble a errors dels votants" sinó a una cosa que consideren un "error sistèmic" que té a veure amb els vots exteriors. Cal tenir en compte que enguany era el primer cop que es votava des de fora sense vot pregat –el procediment que obligava els residents a l'estranger a sol·licitar el vot abans d'exercir-lo– i es podia fer des de les ambaixades espanyoles o a través de vot postal. Tanmateix, la participació tan sols ha arribat al 7% dels 294.594 electors que podien votar.

Si s'haguessin comptat aquests vots, en tot cas, ¿s'hauria vist alterat el resultat electoral? Abans del recompte d'aquest divendres, cap dels partits comptava que el vot exterior pogués canviar el repartiment d'escons. Fins i tot descartaven que fos determinant a Lleida, malgrat que allà fins a última hora de la nit va ballar un escó entre el PSC i Junts, que es van acabar emportant els socialistes. La distància en què van quedar –uns 700 vots– era massa àmplia perquè el vot exterior canviés les coses, segons expressaven fonts de Junts abans del recompte final.

Els vots apartats

Per circumscripcions, Junts enumera aquells vots que han quedat fora de la comptabilització global i demana que es torni a repetir la votació dels ciutadans estrangers per restituir els seus drets i preservar la integritat de procés electoral.

A la província de Barcelona asseguren que hi ha 1.922 vots no escrutats rebuts en aquesta circumscripció. "En la circumscripció electoral de Barcelona, i llevat d'error o omissió, hi ha un total de 1.922 vots no escrutats (no entrats a l'urna i destruïts) corresponents al vot CERA de Girona amb un total de 17.384 votants en aquesta circumscripció", diu l'escrit presentat. L'argument és similar en el cas de la demarcació de Lleida: diuen que hi ha un total de 320 vots no escrutats. A Girona, xifren aquest fenomen amb 446 vots no escrutats, mentre que a Tarragona, no donen dades, però afirmen que s'hi ha produït la mateixa situació.

"Sembla evident que el que ha passat en aquest procés electoral ha comportat uns perjudicis rellevants, però, sobretot, ha posat en dubte la pulcritud, rectitud, legalitat i imparcialitat del procés, així com del sistema que impedeix garantir als catalans residents a l'estranger el seu dret de participació política", continua l'escrit.

Un cop presentada la queixa, en tot cas, qui prendrà la decisió sobre si s'ha de repetir tot el procés de votació a fora serà la junta electoral.

stats