Societat 05/01/2014

Tarragona celebra un segle amb Ses Majestats

L'Ajuntament ha restaurat les carrosses de la comitiva reial per commemorar l'efemèride

Miquel Jordà
2 min

TarragonaLa ciutat de Tarragona viurà avui una cavalcada especial. Se celebra el centenari d'una de les cavalcades de Reis més antigues i emblemàtiques de Catalunya. Les més de 30.000 persones que any rere any omplen els carrers de la ciutat per donar la benvinguda a Ses Majestats assistiran a la reestrena de les carrosses que componen la comitiva reial, ja que, amb motiu de l'efemèride del centenari, l'Ajuntament ha restaurat catorze carrosses. Una restauració que té un vessant estètic -s'han repintat i s'hi han introduït nous atractius ornamentals- i un altre relacionat amb la seguretat, ja que totes les carrosses estrenen uns nous faldons de fusta que impediran que els nens, en el seu afany per recollir els caramels que els Reis d'Orient llançaran a discreció, puguin quedar atrapats sota els vehicles de la comitiva.

Però no s'ha reforçat només la seguretat en aquest centenari. També s'ha previst un extra en la munició de caramels que Ses Majestats llançaran des dels seus vehicles reials. Seran 3.000 quilos de pluja dolça. Els Reis Mags d'Orient arribaran, com cada any, per mar. Cap a un quart de set de la tarda, desembarcaran al Moll de Costa. Després dels parlaments i els focs artificials de benvinguda, la Cavalcada començarà pel carrer Reial i recorrerà els principals carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça de la Font cap a dos quarts de nou, on l'alcalde rebrà Ses Majestats a l'Ajuntament per oferir-los les claus de la ciutat. Unes 400 persones vetllaran perquè tot l'operatiu es desenvolupi amb normalitat.

En aquests cent anys d'història, la Cavalcada de Tarragona s'ha mantingut fidel als seus trets identitaris. Les diverses renovacions i millores a les carrosses han garantit sempre la continuïtat dels elements més singulars, com és el cas de la carrossa de l'elefant, la del camell i la del dromedari. "Són elements que ja eren presents en la primera edició i que eren un reflex de la devoció per l'exotisme que es respirava en aquella època", explica Xavi Gonzàlez, tècnic municipal encarregat de la Cavalcada, que recorda que "un governador civil del franquisme els va voler eliminar perquè li va semblar que no eren prou elegants, però la pressió popular ho va impedir". La Meritxell Gispert, presidenta de la comissió organitzadora, coincideix a dir que "sempre s'ha mantingut l'esperit original, pel que fa a les carrosses i a la participació popular, que és el motor de la Cavalcada".

L'ajuda dels soldats

En la comitiva que acompanya els Reis no hi falten altres carrosses emblemàtiques, com la del fanal de la ciutat, la catedral, la carrossa de la sínia i les diverses que recreen l'esplendorós passat romà de Tarragona. La majoria es van introduir als anys 60, coincidint amb l'impuls econòmic i demogràfic que va suposar el desenvolupament de la indústria química. En aquells anys, fins i tot l'exèrcit hi jugava un rol important, gràcies a la caserna que hi havia al centre de la ciutat. Molts soldats que hi feien el servei militar van portar carrosses a les espatlles i la banda musical del regiment també hi participava. "L'ajuda era bona per a la Cavalcada i bona per a l'exèrcit, que es guanyava la simpatia de la ciutat", diu Gonzàlez.

stats