CIÈNCIA
Societat 15/06/2013

Els científics es manifesten contra les retallades

Mònica L. Ferrado
2 min
Concentració d'investigadors catalans en protesta per les retallades en ciència.

Barcelona.Centenars d'investigadors es van manifestar ahir davant de la Facultat de Biologia de la UB, i diversos milers més arreu de l'Estat, per denunciar les retallades en ciència del govern espanyol, que pugen a un 40% des del 2009. A la reducció s'hi sumen la precarietat dels investigadors del programa Ramón y Cajal, a qui van prometre unes places que pengen d'un fil, i les retallades anunciades en els programes de formació de personal universitari i investigador, que podrien ser del 20%. A més, la convocatòria de projectes del Pla Estatal d'Investigació del 2012 està congelada, la del 2012 ha arribat tard i amb condicions poc favorables, i el ministeri d'Hisenda ha cancel·lat molts projectes que havien rebut l'avaluació científica favorable.

També ahir representants de centres de recerca i empresaris del sector van demanar més ponts entre ciència i empresa perquè el que es fa al laboratori es tradueixi en riquesa, en un acte al Parlament. Lluís Torner, president de l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca, es va expressar així: "No ens podem permetre viure en una societat que no aposti per la recerca". Imma Tubella, catedràtica de comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, va manifestar que, malgrat que els discursos oficials situen la recerca com a necessària, la tendència real és "anar cap a un model low cost ". La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va subratllar també la necessitat que Catalunya mantingui la bona posició en recerca que encara té.

Festa al Parc de la Ciutadella

L'acte va donar el tret de sortida a un cap de setmana en què la ciència sortirà del laboratori, amb la Festa de la Ciència, que se celebra al Parc de la Ciutadella, amb diverses activitats de divulgació agrupades en àmbits temàtics. A més, hi haurà diverses xerrades en què investigadors de primera línia explicaran de manera planera la seva recerca.

stats