ELECCIONS AL PARLAMENT
Dossier 09/11/2012

Albert Rivera: "La sobirania resideix en les Corts, no en el Parlament"

Entrevista al candidat de Ciutadans a les eleccions del 25-N, amb Mònica Terribas

Mònica Terribas
4 min

Un partit que es diu Ciutadans pot oposar-se al fet que una majoria de ciutadans voti aquest 25 de novembre a favor d'exercir el dret a decidir?

És que és justament a l'inrevés. Com que ens diem Ciutadans i no Territoris, els que voten són els ciutadans.

Però jo parlo dels ciutadans que votaran i diran: "Vull una consulta".

Ja, però el dret a decidir canviar les fronteres o la sobirania no depèn d'una part del territori d'un país, sinó que depèn de tots els espanyols. Dins d'aquest debat, a diferència del que diuen el PP o alguns socialistes, nosaltres sí que creiem que les Corts espanyoles han de debatre si es pot articular algun mecanisme per poder parlar de la sobirania, però tenint en compte que decidim entre tots. Posem l'exemple del Regne Unit. És veritat que no és el mateix cas que aquí, perquè al Regne Unit hi ha quatre nacions...

Ah, que Catalunya no és una nació i Escòcia sí, senyor Rivera?

No, jurídicament i políticament no ho és. Una altra cosa és que hi hagi gent que sentimentalment o culturalment ho defensi, i ho respecto.

El preàmbul de l'Estatut diu que el Parlament ha definit Catalunya com a nació.

Però la Constitució està per sobre jeràrquicament.

Vostè creu que s'hauria de reformar, aquesta Constitució?

S'ha de reformar, però per servir el conjunt dels ciutadans, no els partits polítics ni els pactes territorials. Jo no vull les dues Espanyes i tampoc crec en el concepte nació de nacions . Crec que som els ciutadans espanyols els que hem de decidir quin sistema institucional volem, si hem de tenir Congrés i Senat, si hem de tenir els Parlaments autonòmics com avui, si han de tenir més o menys competències... Sí, Espanya s'ha de reformar però no per trencar-la ni trossejar-la. Una reforma que modernitzi el país.

Imaginem que al Parlament que surt del 25-N hi ha dos terços de diputats que defensen que hi hagi una consulta i el president Mas, que és el que està més ben situat a les enquestes, crida tots els partits a parlar-ne. Vostè hi anirà?

Sí, a la taula sí. Jo el que li diré al senyor Mas és que és legítim que vulgui debatre sobre això, i que hi ha un procediment democràtic que és utilitzar les Corts espanyoles. Per tant, que vagi a les Corts i busqui aliats.

S'asseuria a negociar amb la resta de forces polítiques sobre com ha de ser aquesta consulta?

A negociar no. L'hi dic obertament. Perquè si el plantejament d'Artur Mas és fer una consulta sobre un tema de sobirania o fronteres, fer-ho en un Parlament autonòmic no és la via. És com si a Cantàbria volen parlar sobre si hem de sortir de l'OTAN o no. Són competències de l'estat.

Encara que la majoria de ciutadans de Catalunya ho vulguin?

Sí, perquè la majoria de ciutadans de Catalunya tenen representants a les Corts. És allà que el senyor Duran o el senyor Bosch haurien de demanar un ple extraordinari i invocar l'article 92 de la Constitució. Hi ha mecanismes per exercir aquesta consulta.

Per què es presenta a les eleccions al Parlament si considera que la sobirania del poble de Catalunya no té cap entitat jurídica?

Doncs igual que els diputats que es presenten als Parlaments dels lands alemanys.

Vostè no li atribueix cap sobirania al Parlament de Catalunya?

És que no la té. Quan parlem de política i de l'àmbit jurídic, ni el Parlament autonòmic català ni el de la Comunitat de Madrid no tenen sobirania. El que tenen són competències delegades.

Però representen la sobirania del poble de Catalunya?

No, la sobirania resideix en les Corts. I el que fan les Corts és delegar competències als Parlaments autonòmics. Com que jo defenso una Espanya descentralitzada, per això em presento a les eleccions.

És federalista?

Sí, però federalisme no és el que està defensant el PSC.

Quin federalisme?

Estem a favor d'una Espanya federal cohesionada amb un govern central que sigui com una federació d'un estat federal, amb competències exclusives potents.

On se situa en l'eix esquerra-dreta?

Nosaltres som un partit progressista, això està claríssim.

Llegint el seu programa arribo a la conclusió que Ciutadans se sentiria més còmode si desaparegués la Generalitat. Parla de transferir competències als ajuntaments, de fer finançament finalista des de l'estat cap a les autonomies... Què li quedaria, a la Generalitat?

Doncs moltes coses: Sanitat, Educació, Justícia compartida, Seguretat... La comunitat autònoma catalana avui en dia és una de les regions europees amb més autogovern. El que hem de fer és millorar el finançament local dels ajuntaments.

Posen molt d'èmfasi en la lluita contra la corrupció...

Els polítics honestos hem de fer el possible per expulsar la corrupció. I per això cal investigar-la, cal castigar a qui l'ha comès i cal que els partits siguem els primers a defensar la lluita judicial contra la corrupció. El president Mas es presenta a aquestes eleccions amb les escriptures de la seu del carrer Còrsega entregades com a fiança de l'espoli del Palau de la Música. Això és molt greu, és el partit que governa.

Creu que hi ha un problema de convivència lingüística a Catalunya?

No, al carrer no. A les institucions sí.

Vol eliminar el nivell C de català per accedir a la funció pública...

Sí, que sigui un mèrit, no una barrera. El nivell C de català no pot condicionar que una persona pugui ser policia a Catalunya.

stats