AUTOR DEL LLIBRE 'UN BLANC A LA NACIÓ CULER'
Dossier 06/10/2012

Jordi Mercader: "El Barça exporta catalanitat però no representa Catalunya"

1 min

¿Ser catalanista i madridista és una contradicció, com creu molta gent?

Ser catalanista és l'opció política d'una persona, i ser del Barça és un hobbie .

Es pot barrejar política i esport?

Poder es pot, i molts països ho fan, però l'experiència em diu que cada cop que un país ha volgut apropiar-se de l'esport ha acabat bastant malament. Hi ha una confusió bàsica, per mi. El Barça és un club català, i com a tal exporta catalanitat i és una bona plataforma d'explotació de Catalunya arreu del món, però el Barça no representa Catalunya. ¿El problema és l'herència del franquisme que s'arrossega?

Durant la dictadura a l'estadi del Barça, igual que en altres estadis, hi havia més llibertat que al carrer i, per tant, el Camp Nou es convertia en un espai de llibertat i catalanitat. Però la gran trampa és pensar que seguim vivint una situació igual encara. Ara la política ja té espais propis i aquesta barreja no fa bé ni a l'un ni a l'altre. A mi em sembla una frivolitat posar el destí polític d'un país als peus d'uns futbolistes. Hi ha molts equips que han sigut utilitzats políticament, com el Madrid durant el franquisme, però això no és cap camí a seguir.

Imagino que, fart de donar moltes explicacions sobre el teu madridisme, vas decidir escriure aquest llibre i així, quan t'ho tornin a preguntar, els hi regales.

Bé, els dic que el comprin! Jo no pregunto mai a la gent per què és del Barça, i el sol fet que m'ho preguntin a mi és un mal senyal.

stats