CANVI DE CICLE, CONVOCATÒRIA D'ELECCIONS
Dossier 02/10/2012

Rajoy i els 'barons' del PP rebutjaran avui el procés sobiranista

Els presidents autonòmics del PP aprofitaran la conferència d'avui al Senat per dir no a Mas. En línia amb Mariano Rajoy, volen que la trobada a Madrid reforci la unitat territorial i contra la crisi.

Oriol March / Joan Rusiñol
3 min
RAJOY DEIXA FER EL PARTIT  Presidents autonòmics del PP, com el gallec Núñez Feijóo, lideren l'ofensiva contra el nou cicle sobiranista.

BARCELONA/MADRID.Artur Mas participarà avui al Senat en una de les reunions més incòmodes de la seva carrera política. Tot just tres setmanes després de la manifestació multitudinària de l'Onze de Setembre, Mas es reunirà amb la resta de presidents autonòmics de l'Estat -majoritàriament del PP- en una cita que estarà liderada per Mariano Rajoy, el president del govern espanyol, que el 20 de setembre va tancar la porta rotundament al pacte fiscal. Un exemple de l'actitud que es trobarà Mas avui: "Vaig a Madrid a fer front al sobiranisme català", va proclamar ahir el president d'Extremadura, José Antonio Monago, una de les veus habituals més crítiques amb Catalunya.

Però el president de la Generalitat no té intenció de traslladar reivindicacions nacionals en aquesta trobada. Considera que el procés cap a l'estat propi ha de seguir uns altres camins -per això ha convocat eleccions per al 25 de novembre- i centrarà les seves intervencions a la conferència dels presidents a denunciar el "repartiment desigual" del dèficit que fa l'Estat amb les comunitats autònomes. "Fins ara hem procurat estalviar sense tocar els pilars bàsics, però el govern espanyol ens porta a un desequilibri encara més profund en el repartiment i a una situació molt complicada per mantenir les bases de l'estat del benestar", va denunciar el president des de Palau.

Percentatges de despesa

Davant una més que probable actitud hostil per part dels barons autonòmics del PP -que, sigui dit de passada, tampoc veuen amb bons ulls el repartiment del dèficit-, Mas reclamarà a l'Estat que assumeixi més aprimament i deixi per a les comunitats una mica del marge que li ha donat Europa. "Les autonomies hem d'efectuar el 38% de la despesa però hem de fer un 70% de la reducció del dèficit", va denunciar ahir Mas. Res que la Generalitat no faci mesos que reivindica.

De fet, el compliment del dèficit és el que va fer esclatar les relacions entre CiU i PP durant l'estiu. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va aprofitar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del juliol per crispar els ànims catalans en endurir encara més els objectius del dèficit. "És ordeno y mando , ens tracten com súbdits", va denunciar a la sortida Andreu Mas-Colell. Res ha canviat des d'aleshores, i si ho ha fet ha estat cap a pitjor. Els pressupostos de l'Estat, per exemple, tornen a incomplir amb l'Estatut i atorguen a Catalunya un percentatge inferior al que marca la llei.

Els comptes de Montoro tampoc agraden als presidents autonòmics del PP [vegeu la informació a la part inferior]. On sí que, en canvi, hi haurà unitat a les files populars és a l'hora de defensar la unitat d'Espanya i "l'estabilitat institucional", com va dir ahir el portaveu del partit, Carlos Floriano. El discurs del no de la Moncloa a les demandes catalanes trobarà avui el ressò autonòmic.

Defensa de la unitat d'Espanya

En aquest tipus de reunions -és la cinquena- la posada en escena és significativa. La trobada començarà amb una foto de família i un esmorzar amb el rei Joan Carles. Després, ja a porta tancada, Rajoy encapçalarà la taula de debat, amb Mas a un costat i el socialista Patxi López a l'altre. I és que els presidents s'asseuen seguint l'ordre d'aprovació dels seus Estatuts d'autonomia.

En aquest marc, el president de la Generalitat haurà d'escoltar que ara no és moment de "laments ni victimismes", com va avançar ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. Qui marcarà el to del discurs dels barons del PP serà la presidenta de Castella-la Manxa i puntal del partit, María Dolores de Cospedal. Ahir ja va indicar que defensaria que l'estat espanyol és indissoluble i que ha d'actuar unit, políticament i econòmicament. "O sortim tots junts de la crisi o no en surt ningú", va avisar. La va secundar, en un esmorzar informatiu a Madrid, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, un dels nous dirigents més pròxims a Rajoy. En una intervenció mirant constantment de reüll a Catalunya, va avisar Mas que Espanya "no està per una discussió identitària" ni per "amenaces" a la Constitució. "El govern d'una comunitat no pot decidir el destí de tota la resta", va sentenciar. Pels populars és important que del Senat en surti un únic missatge, nítid, cap a Brussel·les. Per això el govern espanyol no vol obrir avui el meló del finançament autonòmic amb l'argument que ara no hi ha recursos.

stats