Efímers Tema del dia 28/08/2014

Sònia Recasens: “Seria un greu error que la ciutat digués que no vol turisme”

Albert Solé
3 min
Sònia Recasens: “Seria un greu error  que la ciutat digués
 Que no vol turisme”

BarcelonaBarcelona rep cada any 7,5 milions de turistes que s’allotgen en hotels, als quals s’han d’afegir els dels pisos turístics, i els que hi vénen només a passar el dia. Aquests turistes suposen prop del 14% del PIB de la ciutat i, per tant, l’Ajuntament no hi vol renunciar, però ara fa servir conceptes com “preservar el destí turístic” o “turisme sostenible”.

¿Les imatges als diaris de la Barceloneta poden haver fet mal a la marca Barcelona?

No. Relacionar directament una cosa amb una altra i dir que una foto afecta la imatge de la ciutat seria massa simplista. Ja va passar el mateix fa anys amb unes fotos a la Boqueria. Lògicament és un cop, ens fa reaccionar i en parlem durant uns dies, però qualsevol imatge del Mobile World Congress és més forta que els joves comprant despullats a la Barceloneta.

¿Es tenia la sensació, ingènua potser, que aquestes imatges eren més pròpies del Saloufest o del Lloret de fa anys que no pas de Barcelona?

El que està passant al barri de la primera línia del front de platja és propi d’una ciutat costanera, amb gent amb banyador i sense samarreta, cosa que no passa a l’entorn de la Sagrada Família o al Parc Güell. Ara es barregen les actituds incíviques amb el fet que la gent vagi sense banyador, tot i que aquest debat no és nou, ja fa anys que dura. Des que Barcelona es va obrir al turisme mundial a partir dels Jocs Olímpics, en general s’han fet bé les coses.

¿Hi ha el perill que el lema “Tourists, go home ” s’estengui a tota la ciutat, com es pot veure aquest dissabte amb la manifestació que té el suport de la FAVB?

Seria un greu error que la ciutat digués que no vol turisme. Una ciutat que gestiona tants milions de turistes, que generen tanta riquesa i genera tants llocs de treball indirectes, no ho pot minimitzar. Si Barcelona ha superat aquesta crisi millor que altres ciutats és per la nostra economia diversificada. És a dir, tenim una mica d’indústria, una mica de serveis i una mica de turisme. Ara, és veritat que hi ha algunes zones més pressionades pel turisme, com Ciutat Vella, on es barregen l’economia submergida, els pisos turístics il·legals i un incivisme propi dels llocs de platja.

Què faran els pròxims anys des de l’Ajuntament amb el turisme?

La nostra funció a partir d’ara és preservar el destí turístic de Barcelona. Fa 20 anys no ho era i ara sí, és innegable, gràcies a la feina de promoció. Ara la nostra feina és preservar el que ja tenim, i per això hem impulsat diferents mesures. Unes mesures de les quals ja parlava l’anterior govern socialista, però que ha tirat endavant l’actual, de CiU: la taxa turística, fer pagar entrada al Park Güell, posar ordre a les terrasses...

Entenc que quan parla de preservar el destí turístic és per no créixer més, però el Gremi d’Hotelers sí que diu que Barcelona pot arribar als 10 milions anuals.

Sempre dic que no m’agradaria créixer a qualsevol preu. Per mi, l’important és un creixement sostenible, tant econòmicament com socialment i ecològicament. ¿Ens podem plantejar 10 milions de turistes en hotels? Depèn. Cal recordar també que aquests dies, en ple sarau de la Barceloneta, se celebra a la ciutat un dels congressos més importants de cardiologia del món, per exemple.

stats