Dossier 28/01/2013

Un alcalde sota sospita permanent

Lara Bonilla
2 min
L'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo, en una roda de premsa el 10 de juliol.

BARCELONAMetge especialista en traumatologia i medicina de l'esport, l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo, està avesat a rebre cops en forma d'acusacions de presumptes irregularitats, tant per la seva gestió en la gerència de Centres Mèdics Selva Maresme (CMSM) com per la seva etapa al capdavant de l'ajuntament. El turisme de borratxera amb què va haver de lluitar durant el seu mandat és ara una anècdota comparat amb les relacions amb la màfia russa que l'esquitxen.

I és que Crespo fa anys que està sota sospita permanent. La fiscalia del Tribunal de Comptes ja el va investigar per cobraments irregulars quan era gerent de CMSM, una xarxa de consultoris mèdics, filial del Consorci de Salut Selva Maresme, que gestiona els hospitals de Blanes i de Calella. Les investigacions apuntaven que Crespo i la seva dona, Guadalupe Oliva, també metge, haurien cobrat uns 209.000 euros de diners públic destinats al Consorci de Salut Selva Maresme. També haurien cobrat irregularment metges, regidors i gestors. En total, s'haurien malversat 1,3 milions d'euros de fons públics, segons un informe de 70 pàgines de la Sindicatura de Comptes que va destapar el diari El País l'any passat.

La Sindicatura de Comptes va investigar el cas el 2006 però no va emetre cap informe concloent. El cas es va remetre al Tribunal de Comptes, que el va arxivar el 2010. Crespo insisteix que aquests fets estan "arxivats", però tornaran a ser examinats si finalment es reobre la comissió del Parlament que ha d'investigar els escàndols de la sanitat catalana. Aquest n'és només un.

Crespo va arribar a l'alcaldia de Lloret el 2003 i va ocupar el càrrec fins al 2011, quan el va substituir l'actual alcalde, Romà Codina. L'aparició del grup independent Millor a l'ajuntament va ser com una pedra a la sabata per a Crespo. Aquest grup s'ha dedicat en els últims anys a denunciar les suposades irregularitats comeses per Xavier Crespo durant la seva etapa d'alcalde. Que en l'inici del seu mandat cobrés dos sous -el d'alcalde i un altre com a metge del Consorci de Salut- tot i que tenia dedicació exclusiva ja va aixecar recels.

El nomenament frustrat

Les presumptes relacions entre Xavier Crespo i la màfia russa -i més concretament amb la trama d'Andrei Petrov ara desarticulada- ja van ser objecte fa dos anys d'una querella de la Fiscalia Anticorrupció que després de passar pel jutjat de Blanes i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha arribat a l'Audiència Nacional. Crespo també va ser president del Club Hoquei Lloret, que estava esponsoritzat pel mateix Andrei Petrov.

Aquell primer informe va coincidir amb el nomenament no culminat com a secretari general de Seguretat en l'època en què Felip Puig era conseller d'Interior. El nomenament es va allargar durant setmanes i Crespo va al·legar que tenia feina a l'ajuntament. El cert és que tot i que Puig el volia, Crespo va ser vetat. Mas no es va voler arriscar. Finalment, va renunciar al càrrec per motius personals, però continua com a diputat de CiU al Parlament, on va arribar el 2006, quan la Sindicatura ja l'investigava.

stats