ONZE DE SETEMBRE LA VIA CATALANA
Efímers Tema del dia 10/09/2013

Què cal saber per anar a la Via Catalana? 10 preguntes amb resposta

L'ANC demana un últim esforç dels participants per garantir un èxit ple

Roger Tugas
5 min

BarcelonaLa Via Catalana cap a la Independència, que creuarà demà tot el litoral de Catalunya, serà una de les mobilitzacions més nombroses i complexes que haurà realitzat mai la societat civil catalana. Gairebé tot està a punt, però cal tenir en compte alguns consells perquè la cadena humana sigui un èxit.

1. Hi puc anar si no m'hi he inscrit? I canviar de tram?

Si algú no s'hi ha inscrit però vol participar igualment a la Via Catalana, l'ANC anima a tothom a anar-hi. De fet, preveu que el nombre de participants doblarà el d'inscrits. Com que gairebé tots els trams estan plens, no és necessari que a l'últim moment s'hi inscrigui qui no ho ha fet abans, però l'organització sí que li recomana que es desplaci fins a trams interurbans, que són els que més problemes poden generar. Tot i això, si vol constar com a participant, pot inscriure's en el tram 0, habilitat diumenge i que no compromet a anar a cap lloc concret. En 24 hores, ahir al migdia s'hi havien apuntat 23.000 persones. Per contra, si una persona que està inscrita vol canviar de tram, ha de donar-se de baixa del primer lloc on constava abans de donar-se d'alta del tram definitiu per poder garantir que no falti gent en algunes zones.

2. Quan i com puc arribar al meu tram?

L'ANC recomana arribar abans de dinar, cap a les 14 h, al tram on cadascú està inscrit o, com a molt, a les 15 h. Més tard, es tallaran els trams afectats de la N-2 i la N-340. En tot cas, a partir de les 13 h i fins les 19 h s'aixecaran barreres a les autopistes en aquells trams on siguin l'única via per circular. Així mateix, cada tram té un punt de trobada que es pot consultar prèviament a internet. L'ANC crida a acostar-s'hi per l'autopista o per carreteres secundàries i només al final recórrer els últims metres per la carretera afectada fins al punt on s'ha d'arribar, sempre de sud a nord, a una velocitat màxima de 30 km/h i pel carril més pròxim al mar. Si falla el vehicle, cal avisar l'organització perquè el retiri amb una grua llançadora. Per contaminar menys, cal omplir els cotxes al màxim. Finalment, en arribar al tram, el coordinador estarà esperant amb una armilla blava i informarà si hi ha comerços on s'hi recomana menjar o si s'han organitzat dinars populars per la Via.

3. Què hauré de fer entre les 17.14 i les 18 h?

La formació de la Via -mirant cap al mar- començarà a les 16 h perquè comenci a les 17.14 amb el repic de campanes de la Seu Vella de Lleida, que tindrà eco en molts campanars més del país. Llavors els fotògrafs de cada tram començaran a fer la gigafoto de tota la cadena. Si no s'hi vol sortir per algun motiu, qui vulgui es pot tapar la cara amb una senyera, una gorra o algun altre element i, en tot cas, no es pot desfer la Via fins que acabi la fotografia. L'ANC demana anar amb una samarreta groga i recomana dur pancartes amb diferents idiomes o banderes, però sobretot aconsella portar una ràdio per seguir tots els actes. A la plaça de Catalunya de Barcelona s'hi interpretaran El Cant dels Ocells , la Novena Simfonia de Beethoven i el Cant de la Senyera . Després es faran parlaments descentralitzats a Amposta (Montsià), el Pertús (Vallespir) i Barcelona, i la Via es clourà amb el cant d' Els segadors . Durant la cadena, l'ANC crida a no respondre a possibles provocacions i, en acabar, recollir les deixalles en bosses d'escombraries que cadascú porti.

4. Quins actes es faran al llarg del seu recorregut?

Entre les 16 h i les 18.30 h hi haurà activitats arreu de la Via. Per exemple, a Amposta hi arribaran canoes formant una senyera, al Pertús hi arribaran corredors amb estelades, a Figueres (Alt Empordà) s'hi formarà un rellotge dalinià, a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès) s'hi concentraran colles geganteres i a l'arc de Berà (Tarragonès) hi haurà una cadena de pilars amb castellers. Es poden trobar totes a la web de la Via.

5. Quin temps farà? Què passarà si plou?

Tot i el mal temps previst per al matí, a la tarda millorarà. Poden haver-hi, però, xàfecs aïllats a la costa central, entre el Baix Llobregat i la Selva. Sigui com sigui, la Via no s'ajornarà i es recomana anar-hi amb paraigua o impermeable.

6. Quines precaucions cal prendre per la salut?

Per poder actuar si hi ha problemes de salut, les persones amb coneixements de medicina o infermeria han de presentar-se als encarregats del tram. L'ANC, però, recomana usar calçat i roba còmoda i, si fa calor, posar-se protecció com a mínim de factor 30 mitja hora abans d'estar a l'aire lliure i dur barret o gorra per al sol. Així mateix, cal prendre aigua i sucs durant el dia i protegir-se contra picades d'insectes.

7. Què he de fer si ve gent gran, infants o animals?

En cas de viatjar amb algun participant amb mobilitat reduïda, cal avisar l'organització just després d'arribar per poder aparcar a prop d'on es faci la cadena. Per a la gent gran, es recomana dur un para-sol i una cadira plegable i, per als nens petits, l'ANC ha fet acreditacions on escriure els contactes dels adults responsables. Els animals es poden sumar a la Via, però ben lligats.

8. Puc quedar-me sense cobertura al mòbil?

Les operadores de telefonia mòbil han augmentat la capacitat de la xarxa al llarg de la Via, però igualment la Generalitat recomana fer-ne un ús racional per evitar el col·lapse i garantir el servei en cas d'emergència. Així, recomana quedar abans de l'esdeveniment i comunicar-se amb missatges de text en lloc de trucades, reduir l'enviament de material audiovisual i esperar per fer-ho a arribar a casa o a un lloc amb wifi, tancar les aplicacions que no es facin servir, desactivar el correu electrònic i la geolocalització, informar-se a través d'una ràdio i, en cas d'emergència, avisar al 112 prioritàriament per la telefonia fixa d'un comerç o un veí, si és possible.

9. Quants voluntaris i autocars hi ha?

Si es realitza amb èxit, la Via obtindrà el rècord de la cadena humana més llarga en un estat de la Unió Europea. Per fer-ho possible, es mobilitzaran 1.500 autocars -en la manifestació del 2012 se'n van llogar uns 1.100- i hi han treballat uns 30.000 voluntaris -com en els Jocs Olímpics de Barcelona 92-, 5.000 dels quals durant la Via de demà.

10. Arriba la Via a la resta dels Països Catalans?

El cas del País Valencià està pendent de resoldre's després de la prohibició del govern espanyol. ACPV vol moure la cadena valenciana a Alcanar, mentre que l'ANC valenciana vol mantenir-la a Vinaròs. A la Catalunya Nord no hi ha hagut tants problemes i una cadena sortirà del Pertús a les 16.59 h fins on arribi. Avui, a les 20 h, es farà la cadena humana mallorquina a Palma.

INTERIOR PREVEU UNA "AFECTACIÓ SEVERA EN LA MOBILITAT

El departament d'Interior preveu que la Via Catalana tingui una "afectació severa" en la mobilitat, segons va anunciar ahir el conseller Ramon Espadaler. El responsable d'Interior va demanar una "actitud comprensiva i tolerant" als ciutadans que es vegin afectats pels problemes de trànsit, tant si participen en la mobilització com si no, i va recordar que "no hi ha gaires antecedents" d'un esdeveniment com aquest, cosa que ha dificultat la feina de planificació de les autoritats.

Espadaler va demanar als participants que facin els desplaçaments amb antelació per no trobar-se col·lapses d'última hora i va detallar que les restriccions començaran a les 13.00 hores i s'aniran ampliant de manera esglaonada. A les 15.30 h hi haurà les primeres restriccions severes dins de nuclis urbans i a les 16.45 h quedarà absolutament tallat el trànsit pel recorregut de la Via Catalana. La situació quedarà normalitzada entre les 19.00 h i les 20.00 h. L'Ajuntament de Barcelona va recomanar ahir que no s'utilitzi el vehicle privat durant la tarda.

2.465 agents dels Mossos

El dispositiu d'Interior per a la Diada mobilitzarà un total de 6.823 agents dels Mossos d'Esquadra, dels quals 2.465 es dedicaran en algun moment del dia a la Via Catalana. Ramon Espadaler va assegurar ahir que "desglossar el cost és un debat que no condueix enlloc" i va afegir, en resposta a les peticions del PSC o el PP, que el departament no s'ha plantejat ni es plantejarà "que els organitzadors hagin de pagar una taxa" per manifestar-se, perquè es tracta d'un dret fonamental i perquè el dispositiu també estarà destinat a les persones que no participin en l'esdeveniment.

stats