ESTAT PROPI EL NOU GOVERN
Dossier 15/12/2012

La consulta encalla el pacte CiU-ERC

Mas i Duran es neguen a fixar el 2014 com a data i Junqueras només diu 'sí' a la investidura

Oriol March / Marc Colomer
3 min
ACORD FRUSTRAT Artur Mas i Oriol Junqueras -en una imatge d'arxiu- no es van entendre ahir a l'hora de tancar l'acord global de legislatura.

BarcelonaSense acord global de legislatura. Així va acabar la cimera entre Artur Mas i Oriol Junqueras al Palau de la Generalitat per mirar de tancar un acord de governabilitat per als pròxims quatre anys. Després de més de tres hores de reunió, el més calent -la data sobre la consulta d'autodeterminació- és a l'aigüera. Els dos partits seguiran negociant després que ERC no hagi acceptat l'últim esborrany presentat per CiU, que no explicita l'any del referèndum però sí el de l'aprovació de la llei de consultes. Els republicans sí que s'han compromès a votar la investidura de Mas com a president. El compromís amb la consulta és el gran escull de les converses, malgrat que els dos últims dies destacats dirigents de CDC havien donat per descomptat que el 2014 figuraria en l'acord. ERC es resistia a donar-ho per fet.

L'últim esborrany que va posar damunt la taula el màxim dirigent nacionalista, i que ahir va fer públic la federació, deia textualment: "CiU i ERC es comprometen a treballar en tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins al 31 de desembre del 2013 per estar en condicions, a partir d'aleshores, de convocar la consulta d'acord amb el marc legal que l'empari". Els republicans no tenien intenció d'acceptar res que no inclogués el 2014 com a data efectiva de celebració del referèndum.

Aquestes quatre xifres no apareixien al document i Junqueras va marxar de Palau sense segellar un acord que ja des del matí, segons fonts republicanes, estava "en perill". Els pitjors presagis es van complir a les deu de la nit, quan el dirigent republicà va sortir de Palau sense voler fer cap tipus de comentari sobre una cimera que havia de ser determinant per reblar dues setmanes d'intenses negociacions. Més enllà del compromís d'un horitzó per al referèndum, també van obstaculitzar l'acord alguns serrells oberts encara en matèria de política fiscal, segons Unió.

Reunió clau amb Duran

Abans de la cimera entre els dos dirigents, Mas es va reunir amb Josep A. Duran i Lleida, líder democristià i secretari general de CiU, durant hora i mitja a Palau. Una trobada determinant per entendre el fracàs de la cimera Mas-Junqueras, a criteri de destacats dirigents d'ERC, entre ells Francesc Iglesies -negociador econòmic del pacte-, que van atribuir directament al líder democristià el fracàs. " Round 1: Duran-1, Catalunya-0", va piular Iglesies.

El cert és que el secretari general de CiU reconeix obertament que no vol fixar una data per a la consulta, i sempre que pot insisteix que ha de ser "legal". La versió d'Iglesies, però, contrasta amb la de la portaveu d'Unió, Marta Llorens, que va negar la major també al seu Twitter: "Per una data, Unió no s'oposa al pacte". Fonts de la cúpula d'Unió -visiblement molesta amb ERC per no haver signat l'acord- asseguraven ahir que Mas i Duran han pactat "intentar no posar data sinó procediments per a la consulta".

Si bé d'entrada, i amb l'objectiu de no dinamitar la negociació, dirigents de CDC van llançar un missatge en positiu -"Ha anat bé", deien-, reaccions com la del secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó -"Sensació de fracàs. Ni consulta ni pacte. Continuarem"-, van forçar els nacionalistes a endurir el discurs. Un membre del nucli negociador insistia a defensar que l'últim esborrany que CiU ha proposat per a l'acord és un compromís explícit amb la consulta, però amb un marge que no encotilli el procés. És més: es declarava "ofès" pel fet que ERC dubti del compromís de Mas amb l'autodeterminació. Més conciliador es va mostrar el secretari general de CDC, Oriol Pujol, a Facebook, on recorria al " Keep calm " i assegurava: "És més el que ens uneix que el que ens separa. Sense acord, qui hi perd és Catalunya".

A 600 quilòmetres, a Madrid, la percepció sobre tot plegat era antagònica al llarg del dia. El president espanyol, Mariano Rajoy, es va mostrar ahir preocupat amb el que li arribava sobre un pacte que al migdia semblava imminent. Després de la cimera fallida, però, segur que va dormir més tranquil.

stats