EDUCACIÓ, OFENSIVA CONTRA EL CATALÀ
Efímers Tema del dia 17/09/2013

La vaga contra el PP balear atura l'escola

Els sindicats parlen de seguiment massiu i Bauzá ho minimitza

Quim Torres / Jaume Perelló
3 min

PalmaÈxit sense precedents de la primera jornada de la vaga indefinida de professors a les escoles i instituts de les Illes Balears en defensa del català. El decret de trilingüisme (tractament integrat de llengües, TIL) ha buidat les aules de professors -i també d'estudiants- en el segon dia del curs 2013-14. Els docents van secundar la vaga indefinida convocada per unanimitat per tots els sindicats balears, incloent-hi el més pròxim a les tesis del PP (ANPE). Els convocants van detallar que el 90% dels docents va decidir unir-se a l'aturada. La majoria es van concentrar, vestits amb les samarretes verdes -el color dels contraris al TIL-, davant la seu del Govern Balear -el Consolat de Mar- a Palma. Els sindicats calculen que més de 5.000 professionals es van manifestar al migdia a la capital -i uns 500 entre Menorca i Eivissa- per protestar contra el decret que obliga a introduir més hores d'anglès a les classes, en detriment del català.

Com sol passar en aquests casos, la conselleria d'Educació del Govern Balear va rebaixar dràsticament les dades de seguiment de la vaga entre els professors. Per l'executiu de José Ramon Bauzá, només el 22% dels docents van secundar l'aturada, segons les xifres que va fer públiques el director general de Planificació Educativa, Bartomeu Isern.

Per què unes xifres tan diferents?

Entre el 90% que diuen els sindicats i el 22% del Govern Balear hi ha un abisme que requereix una explicació. L'executiu de Bauzá va forçar el recompte a la baixa comptant els docents obligats a treballar com a serveis mínims -que eren el 30% de la plantilla- com si no haguessin triat fer vaga, i fent el mateix amb els que haguessin pogut estar de baixa ahir. A més, la conselleria d'Educació va fer la mitjana entre els centres públics i els concertats, on el seguiment va ser molt desigual, mentre que els sindicats van diferenciar entre els públics (90%) i el concertats (40%). Bartomeu Isern no va voler valorar aquesta discrepància a l'hora de comptar en la roda de premsa que va oferir al migdia, i es va limitar a dir que són les dades oficials que li havien enviat els secretaris dels centres.

Tot i els serveis mínims no consensuats d'un terç dels professors, per a les escoles i instituts de les Illes ahir no va ser un dia normal. A la majoria no s'hi va fer classe, i els alumnes es van passar la major part de les hores al pati jugant, molts amb les samarretes verdes que escenificaven el rebuig al TIL. Lamarea verda va omplir els carrers de Palma que conduïen fins al Consolat de Mar, on més de 5.000 professors i estudiants van protestar pacíficament, i van demanar la dimissió del president Bauzá i de la consellera d'Educació, Joana Maria Camps.

Bauzá i les llistes negres

No només el sindicat ANPE va abandonar el president balear, sinó que tota l'oposició va demanar-li que faci marxa enrere davant l'èxit de la vaga. A més, l'associació de magistrats Jutges per la Democràtica va ser especialment dura amb les polítiques de Bauzá. En un comunicat, l'entitat criticava les formes del Govern Balear a l'hora d'imposar el TIL "perquè el Tribunal Superior de Justícia n'havia acordat la suspensió cautelar, ja que no s'havien seguit els tràmits previstos legalment". "No obstant això, l'executiu va acordar burlar la resolució judicial i immediatament després va dictar un decret llei amb el mateix contingut, una actuació que representa una falta de respecte institucional i una reacció inacceptable davant una resolució judicial adversa", detallaven els jutges.

El diputat menorquí del PP Antoni Camps havia afegit més llenya al foc en les hores prèvies a la vaga. En una carta publicada en els dos diaris menorquins, Camps va proferir dures acusacions que fregaven l'insult contra els docents, i que donaven peu a pensar en la creació de llistes negres: "El que serà positiu d'aquesta vaga és que sabrem, amb noms i cognoms, els que estan preocupats pel futur dels nostres fills, i els que, per contra, juguen amb els alumnes per aconseguir objectius polítics". De moment, ja s'han recollit 2.000 signatures per demanar la dimissió d'aquest diputat popular.

#VagaIndefinidaDocents

El hashtag de la protesta dels mestres i professors de les Illes Balears, #VagaIndefinidaDocents, es va convertir ahir al matí en trending topic mundial de Twitter. Ho va ser a Palma, a Barcelona i a tot l'Estat, però fins i tot va arribar al rànquing de les deu etiquetes que creixen més ràpidament de tota la xarxa social. Més enllà de la repetició de les paraules claus per fer referència a la mobilització a les aules balears, molts usuaris de les xarxes socials van canviar durant la primera jornada de vaga les seves imatges de perfil per fotografies o eslògans de color verd i van fer piulades o comentaris en suport de la protesta dels professors.

stats